Vse poti vodijo v Grožnjan

27. 11. 2015 // Kolumne / Petra Cerar

Vas zanima, kje se na stojnici lahko pogajate za najugodnejšo ceno visoko kvalitetnega oljčnega olja? Kje lahko vidite, v kakšnih najizvirnejših kulinaričnih kombinacijah je moč uporabiti tartufe? Kje se čas v umetniških galerijah dobesedno ustavi? Kje pogled uprete v daljavo in se ta ob jasnem vremenu ustavi šele v lesketu modrine morske gladine? In kje je okolje mirno, a hkrati dovolj stimulativno za meditacijo na prostem?

Za slovensko-hrvaško mejo boste kaj hitro prispeli v Buje. Privoščite si postanek za kavo in uživajte v pogledu na glavni trg, nato pa se podajte v 12 kilometrov oddaljeni pravljični Grožnjan. V starem slikovitem naselju v osrednjem delu hrvaške Istre na desnem bregu reke Mirne boste prispeli v mesto umetnikov, kjer so stare in zapuščene kamnite hiše preuredili v slikarske ateljeje in galerije. Vsaj enkrat letno se mestece prelevi v mravljišče likovnih, plesnih in dramskih delavnic, jeseni pa lahko uživate v sadovih narave in miru. Toda tišina v Grožnjanu jasno in glasno govori svojo zgodbo, če je človek le pripravljen prisluhniti.

Drevesa ob in pod srednjeveškim obzidjem se namreč šibijo pod težo plodov kakija in oljk, obrani bližnji vinogradi pa že dišijo po omamnem mladem vinu. S sosednje vzpetine se bohoti po filmskem festivalu znani Motovun, reka pod vami pa si kot že tisočletja utira pot skozi dolino. Na osrednjem trgu si privoščite domače testenine s tartufi, se potopite v duha preteklosti, a hkrati brez slabe vesti užijte popolnost sedanjega trenutka. Za spomin si nato kupite kos unikatnega statement nakita, ki vas bo v raznovrstnih stajlingih med napornimi delavniki večno spominjal na inspirativni izlet.

Grožnjan sam po sebi ponuja kar nekaj kotičkov za meditacijo. Vse, kar potrebujete, je le ena od vaših pametnih naprav s primerno glasbo in slušalkami. Potopite se v svoje misli, poiščite svoj pravi jaz, vizualizirajte poti do vaših ciljev in se odprite pozitivnim dražljajem iz okolice. Postali boste bolj intuitivni, tovrstno stanje duha pa vas ne bo nikdar pustilo na cedilu.

Foto: istra.hr, P.C.

groznjan.jpgbuje.jpg
grožnjan, kolumna, izlet