Zelenci

20. 2. 2016 // Kolumne / Petra Cerar

Ko sem prvič slišala za “zelence”, sem pomislila, da je govora o neizkušenih predstavnikih mladega rodu, nezrelih odraslih, ali pa celo zbadljivko, s katero (preveč) izkušeni žugajo in solijo pamet nadebudežem. Vse to je res, toda Zelenci v geografskem kontekstu so to in še veliko več.

S svojo izrazito zeleno barvo nikakor ne žugajo, ne bodejo v oči, ampak le pomirjajo. Človek očaran obstane in kot vkopan strmi v smaragdno obarvano vodno telo, enkratni naravni rezervat. Zelenci so talni izvir Save Dolinke, ki ga lahko obiščete mimogrede, na primer po smučarski seansi ali kavici v Kranjski Gori. Voda tu privre na dan iz jezera, ki je dom številnim živalskim in rastlinskim vrstam in ohranja stalno temperaturo okoli (brrrr, hladnih) pet stopinj Celzija. Ker je dno prekrito s porozno kredo, smo priča številnim mini vulkančkom, kar je svojevrstno doživetje.

V objemu Visoke Ponce lahko romantično dočakate sončni zahod, če pa želite videti mesto, kjer nastane rečna struga, pa se boste morali podati v Podkoren, na pobočje gore Vitranc. Če niste planinski tip, ali vam le ni do tovrstnih podvigov, pa v le lučaj oddaljeni Radovljici raje poiščite prijetne kulinarične izzive, ki vas bodo popeljali v svet tradicionalne gorenjske kuhinje.

image3.jpgimage2_3.jpgimage1_3.jpg