Naravni antibiotiki iz naše kuhinje

26. 9. 2020 // Wellness / Prehrana

Zaradi pandemije, ki nas je obsodila na življenje med štirimi stenami, raziskujemo, kako lahko lahko okrepimo imunski sistem, saj si v teh časih res ne želimo zboleti. Ker je ta trenutek zdravstvo preobremenjeno in ker se že tako izogibamo uživanju antibiotikov, ki imajo poleg pozitivnih tudi negativne učinke na telo, smo preučili, katera živila imajo antibiotično delovanje.

To so darovi narave, s katerimi lahko to jesen izboljšamo svojo imeunsko odpornost:

Česen

Česen so že v starih časih uporabljali v boju proti kugi in drugim epidemijam. Moderna znanost je potrdila njegovo učinkovitost, ne le na številne bakterije, temveč tudi viruse in gljivice.

Izvleček grenivkinih pešk

Izvleček grenivkinih pešk deluje antibakterijsko in protiglivično. Še posebej učinkovito se bori proti na antibiotike odpornim bakterijam, ki povzročajo vnetja urinarnega trakta, ter proti kandidi.

Med

Stari Rimljani so med uporabljali na bojiščih, saj so z njim oskrbovali rane in preprečevali infekcije. Ljudje po vsem svetu ga še vedno navdušeno uporabljajo, saj je eden od najboljših naravnih antibiotikov. Med med drugim pomirja prebavni sistem, odstranjuje strupe iz krvi in izboljšuje delovanje jeter.

Hren

Hren so za pomoč pri vnetjih uporabljali že v starih časih. Znan je po svoji moči, da lajša nosne otekline ter odmaši zamašen nos. Prav tako vpliva na zmanjšanje vnetja zgornjih dihalnih poti.

Vitamin C

Dobrobiti vitamina C so mnoge in znane že dolgo. Vitamin C je naravni antioksidant, ki je ključen za močan imunski sistem. Ker ga naše telo ne proizvaja samo, ga moramo vanj vnesti v obliki sadja (agrumi, kivi, ...) ali prehranskih dodatkov. V stresnih obdobjih moramo povečati zaužito količino vitamina C, ob rednem uživanju pa imamo veliko prednost tudi v času grip in prehladov.

Začimbe

Med močne naravne antibiotike in antiseptike uvrščamo tudi začimbe, kot so ingver, cimet, kardamom in kajenski poper. Zakaj ne bi bilo kar vsako kosilo zdravilo?

V. J.

Foto: Unsplash / Kim Daniels

kim-daniels-yh2niwtwrvg-unsplash.jpg