Kako v času pandemije ostanemo mirni?

10. 4. 2020 // Wellness / Mind & spirit

Medtem ko izbruh koronavirusa vznemirja vsakdanje življenje po svetu in nas sili v zaprte prostore, smo prepuščeni socialnemu distanciranju, delu od doma in šolanju lastnih otrok. To so zagotovo zanimivi čas, celo srhljivi, saj nihče od nas ne ve natančno, kakšne bodo posledice pandemije. Na nas je, kako se bomo odzvali na stres povezan s strahom pred neznanim. Zakaj ne bi samoizolacije izkoristili sebi v prid in ta edinstveni čas izkoristili kot priložnost za negovanje notranjega občutka mirnosti?

To so načini, na katere ostanemo mirni kljub zunanjemu kaosu.

V vsakem slabem je nekaj dobrega

Medtem ko je trenutno stanje polno negotovosti, lahko čas, ki ga preživljamo doma izkoristimo sebi v prid. Zakaj se končno ne bi kvalitetno podružili s svojimi bližnjimi? Če ste samoizolirani sami, jih pokličite prek Skypea, napišite jim daljše sporočilo, ... Čas izkoristite za učenje kuhanja in se razvajajte z zdravimi obroki. Končno preberite knjigo, za katero vam je do sedaj vedno zmanjkalo časa, vadite jogo, naspite se, ...

Vadite hvaležnost

Vsak dan si vzemite nekaj minut in razmislite, za kaj ste hvaležni. Nesigurni časi nam pomagajo uvideti, kaj in koga resnično cenimo. Dopolnite ta stavek: "Danes sem hvaležna za: ______________." Več o tem, kako vaditi hvaležnost, najdete tukaj.

Dihalne vaje

Če ob branju novic začutite, kako anksioznost preplavlja vaše telo, se osredotočite na dihanje. Umirite se in večkrat globoko vdihnite in izdihnite. Zaprite oči in si nadležne misli zamislite kot oblake na širnem nebu. Predstavljajte si jih, kako lebdijo mimo, nato pa pozornost preusmerite na globoko dihanje. Oblaki bodo prihajali in odhajali, nebo pa bo ostalo.

Fizična oddaljenost in socialna povezanost

Medtem ko vzdržujemo fizično razdaljo od vseh, razen naših najbližjih in najdražjih, je ključno, da ostajamo še naprej povezani drug z drugim - ne glede na to, kako tesnobni smo. Kličite, pošiljajte sporočila in klepetajte na Skypeu. Socialno distanciranje ne pomeni nujno socialne izolacije! Če nič drugega, nam ta pandemija pomaga videti, kako smo povezani in kako so naše usode prepletene. Pomagajmo drug drugemu skozi ta čas z lahkoto in prijaznostjo!

V. J.

Foto: Mindbodygreen

1.jpg