Sadje za lepo kožo in zdrave lase

31. 8. 2022 // Wellness / Prehrana

Predvidevamo, da ste že slišali, da lahko s pomočjo prave prehrane poskrbite za lepo in brezhibno kožo ter zdrave in sijoče lase. Ker telo po dolgi zimi kar hrepeni po dodatnih vitaminih in mineralih, smo preverili, kako lahko za svoj izgled poskrbimo s svežim sadjem. Tu je sadje, ki najbolj pripomore k boljšemu videzu vaše kože in las!

Mango

En mango vsebuje 80 odstotkov dnevne potrebe po vitaminu A, ki je ključnega pomena pri ohranjanju lepe in zdrave kože. Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov pomaga tudi v boju proti prostim radikalom, ki vplivajo na prezgodnje staranje kože.

Papaja

Papaja je odličen vir vitamina C, ki pomaga varovati kožne celice pred škodljivimi učinki sonca, saj spodbuja regeneracijo DNK, ki so ga prizadeli UV-žarki.

Jagode

Različne vrste jagodičja, kot so jagode, borovnice, robidnice, brusnice, maline in češnje, spadajo med superhrano za kožo, saj so v nekaterih raziskavah ugotovili, da imajo v primerjavi z drugimi živili najvišjo vsebnost antioksidantov. Antioksidanti nevtralizirajo proste radikale in upočasnijo proces staranja, saj varujejo posamezne celice v človeškem telesu pred oksidacijo. Poleg antioksidantov imajo jagode tudi protivnetne lastnosti.

Granatno jabolko

Tudi granatno jabolko je eden od največjih virov antioksidantov v naravi in vsebuje veliko vitamina C.

Slive

Slive vsebujejo karotenoid, močan antioksidant, ki kožo naredi sijočo in zdravo. So bogate z vitamini in imajo nizko energetsko vrednost, zato jih priporočajo pri hujšanju. Bogate so skoraj z vsemi vitamini B-skupine, zelo pomembne pa so tudi za krepitev živčnega in imunskega sistema ter ustvarjanje imunskega sistema.

Grozdje

Grozdje vsebuje veliko vitaminov, mineralov, sadnih kislin, še posebno polifenola, in zdravih antioksidantov, ki ščitijo kožne celice pred staranjem.

Limona

Zjutraj na tešče spijte mlačno vodo s sokom limone. Vaša prebava bo pospešena, telo (tudi koža) pa bo zadovoljno, ker bo takoj dobilo veliko vitaminov in tekočine. Uporablja se tudi v kozmetiki, saj odstrani nečistoče, zapira pore, blaži gube, pege in popokano kožo na rokah in komolcih.

V. J.

Foto: Jennifer Schmidt

jennifer-schmidt-mrhyv-hhxgk-unsplash.jpg