Dieta, ki kuri maščobe kot nobena druga

11. 9. 2020 // Wellness / Prehrana

Ste že slišali za ketonsko dieto? Gre za v zadnjem času vedno bolj popularno dieto, saj se je z njeno pomočjo izjemno lahko znebiti odvečnih kilogramov. Vendarle pa boste v tej dieti težko uživali, če imate radi ogljikove hidrate, saj ti v ketonski dieti nimajo kaj iskati.

Ketonska dieta je način prehranjevanja, kjer največji delež predstavljajo zdrave maščobe, manjšega beljakovine, ogljikovi hidrati pa predstavljajo zelo majhen delež, najbolje v obliki zelenolistnate zelenjave (solata, špinača, regrat, ...).

Naše telo za delovanje nujno potrebuje glukozo, beljakovine in esencialne maščobe (omega 3 in omega 6). Ker beljakovin in zdravih maščob ni sposobno proizvesti samo, jih moramo zaužiti s hrano. Drugače je z ogljikovimi hidrati, ki jih lahko naš organizem proizvede tudi v posebnem procesu, ki mu pravimo glukoneogeneza.

V kolikor bi radi preizkusili ketonsko dieto, v svoj jedilnik vključite jajca, divjega lososa, bio pusto meso, ghee maslo, avokado in zelenolistnato zelenjavo. Izogibajte se mlečnim izdelkom, predelanemu mesu in ostali procesirani hrani.

Preden se lotite ketonske diete, se pogovorite z osebnim zdravnikom oziroma strokovnjakom za prehrano.

V.J.

Foto: Unsplash / Brooke Lark

brooke-lark-jupoxxrndca-unsplash.jpg