Zakaj s preskakovanjem obrokov ne bomo shujšale?

25. 3. 2024 // Wellness / Telo

Pomlad je tu in kmalu bomo morale obleči kopalke. Če mislite, da se boste v formo spravile s preskakovanjem obrokov, se močno motite. S stradanjem si lahko namreč naredite več škode kot koristi. Obstaja veliko boljših in bolj smiselnih načinov hujšanja. Tu je nekaj razlogov, zakaj z izpuščanjem obrokov ne boste shujšali ...

Prigrizki

Izpuščanje obrokov običajno rezultira v nenehnem prigrizovanju, kar na koncu pomeni, da ne boste nikoli zares siti, kalorije pa bodo še vedno našle pot v vaše telo. Zdrav zajtrk ima manj kalorij kot kaloričen kolaček, ki ga pojemo ob navalu lakote, ki nas obišče, ko zjutraj preskočimo obrok.

Redni obroki

Telo za pravilno delovanje potrebuje redne obroke. Če telesu odvzamemo obrok, telo prikrajšamo za bistveno gorivo. Jejte zajtrk, kosilo in večerjo ali pa pogosteje jejte manjše obroke - v vsakem primeru obrokov nikar ne preskakujte, saj vaši možgani in telo zaradi tega ne bodo dobro delovali.

Hrepenenje po nezdravi hrani

Izpuščanje obrokov lahko pripelje tudi do hrepenenja po mastni ali sladki hrani. Če se tem hrepenenjem prepustite, boste na koncu zaužili toliko, če ne celo več, kot ste "prihranili". Veliko bolje je jesti zdrave obroke in se izogniti padcu krvnega sladkorja, zaradi katerega postanemo utrujeni in razdražljivi.

Pretiravanje

Če preskočite obrok, boste morda zvečer tako lačni, da boste na koncu pojedli preveč. Pojesti morate dovolj, da nahranite svoje telo. Lakota hitro privede do jo-jo učinka in pridobivanja kilogramov.

Nasprotni učinek

Če preskočite obrok, lahko dejansko dosežete ravno nasprotno od tistega, kar želite. Po nekaterih študijah ljudje, ki se izogibajo zajtrku, pogosto tehtajo več kot ljudje, ki redno jedo zajtrk. Preskakovanje zajtrka torej ni samo nesmiselno, temveč tudi kontraproduktivno. Če ste eden tistih, ki običajno preskoči zajtrk, raje pojejte zdrav zajtrk, kot so ovsena kaša, jogurt ali toast.

Nizek krvni sladkor

Če izpustite obrok, bo vaš sladkor v krvi posledično nizek. To povzroči, da vaše telo misli, da stradate, zato se vaš metabolizem upočasni, da prihrani energijo. To pomeni, da karkoli jeste, ne izgori na najučinkovitejši način. Hujšanje pomeni, da porabite več kalorij, kot jih vnesete, preskakovanje obrokov pa hitro učinkuje kontraproduktivno.

Diabetes

Še hujša možnost je, da si lahko z nenehnim izpuščanjem obrokov in stradanjem nakopljete sladkorno bolezen. Ponavljajoči se manjkajoči obroki vam bodo porušili raven inzulina. In čeprav danes ljudje s sladkorno boleznijo živijo dobro, to ni nekaj, kar bi radi tvegali. Zmanjšajte svoje možnosti s pametnim in rednim prehranjevanjem.

Če bi resnično lahko izgubili težo, je najboljša metoda, da smiselno prehrano kombinirate z gibanjem. Preskakovanje obrokov se morda zdi hitra rešitev, vendar vam na dolgi rok ne bo pomagalo shujšati.

V. J.

Foto: Instagram

carbon38.jpeg