Zakaj se ni dobro primerjati z drugimi?

17. 7. 2024 // Wellness / Mind & spirit

Nenehno "visenje" na družbenih omrežjih, gledanje filmov in serij ter branje modnih revij lahko hitro privedejo do primerjanja z drugimi ženskami, ki imajo navidez vse, česar mi nimamo, a si želimo. Naj bo to torbica luksuzne znamke, stanovanje v središču mesta, športna postava, otrok, partner ali domači ljubljenček - dejstvo, da nekdo ima nekaj, česar mi nimamo, lahko privede do zavisti in primerjanja, zaradi česar se lahko posledično počutimo slabo, manjvredno in neljubljeno.

To so pomembni razlogi, zaradi katerih se ni dobro primerjati z drugimi ljudmi:

Vsi smo različni

Eden najpomembnejših razlogov, zaradi katerih se ni dobro primerjati z drugimi ljudmi, je ta, da smo vsi drugačni! Razlik ne smemo objokovati, ampak bi jih morali praznovati!

Nekaterih stvari ni možno spremeniti

Nekatere stvari pri sebi lahko spremenimo: če nekomu zavidamo dolge lase, si lahko omislimo podaljške, če zavidamo obliko obraza, se lahko odpravimo k plastičnemu kirurgu. Vseeno pa se zavisti ne ustavi na površju. Če ste nezadovoljni, bodo površinske spremembe le malokrat pripeljale k resničnemu zadovoljstvu. Ustavite se tudi ob ljubosumju glede osebnosti in inteligence - prej, ko se boste sprejeli takšne kot ste, prej boste resnično zadovoljni s svojim življenjem.

Zadovoljstvo ni sreča

Zadovoljstvo se razlikuje od sreče, saj je ta posredna, zadovoljstvo pa dosledno in prihaja od znotraj. Ko se nehate primerjati z drugimi, se lahko osredotočite na to, kako čudoviti ste vi in ​​vaše življenje, ter posledično najdete resnično zadovoljstvo!

Je slaba navada

Tako kot grizenje nohtov ali pokanje členkov, je tudi s primerjanjem z drugimi težko prenehati. Če se ne boste pravočasno odvadili te slabe navade, kmalu ne boste mogli pogledati druge ženske, ne da bi se pri tem primerjali z njo in posledično postali vedno bolj nezadovoljni.

Privede lahko do sovražnega vedenja

Ljubosumje rado vodi do sovraštva do sebe, to pa posledično do sovražnega vedenja do drugih. Nenehno primerjanje lahko vodi do sovraštva osebe, ki ima "vse". Ljubosumnim ljudem se zdi, da je svet nepravičen (kar seveda tudi je) in da si zaslužijo več, popolna ženska, ki ima ponjihovem mnenju "vse", pa manj. Takšno razmišljanje lahko hitro vodi do sovražnega vedenja, kot je opravljanje.

Škoda časa in energije

Čas in energijo, ki ju porabite za primerjanje z drugimi, raje uporabite za kaj koristnega, kot je na primer vadba joge ali sprehod v prelepi naravi.

Nekdo bo vedno ...

Nekdo bo vedno boljši ali slabši od nas. Ne glede na to, kako lepi ste, bo vedno obstajala še lepša ženska. Ne glede na to, kako pametni ste, vedno bo kdo pametnejši. Hkrati pa ste lahko vi tisti "nekdo" za nekoga drugega. Primerjave so nesmiselne, resnično važno je sprejemanje - sebe in drugih!

V. J.

Foto: Unsplash / Leon Seibert

leon-seibert-gsgxyfcqaa0-unsplash.jpg