Self-care nasveti, ki bi jih morala upoštevati vsaka ženska

15. 2. 2022 // Wellness / Mind & spirit

Pandemija je močno vplivala na naša življenja, kar pomeni, da moramo v teh dneh še posebej lepo skrbeti zase. Čeprav morda svoj prosti čas najraje podarite skrbi za svoje najdražje, si morate še posebej v teh stresnih trenutkih redno vzeti čas zase. V teh redkih, a dragocenih in nujno potrebnih trenutkih si boste nabrale moči, ki jih potrebujete za soočanje z zunanjim svetom. Pa poglejmo, kako bomo v naslednjih nekaj mesecih iskale svoj notranji mir ...

Dober spanec

Spanje je v modernem svetu podcenjeno. Cenjeno je delo in cenjena je nenehna zaposlenost. Spanje ne plačuje ravno računov, bi rekli nekateri. Živimo v času, ko se nam nenehno mudi. Ko pridemo domov, nas tam čaka še nešteto opravkov, zaradi katerih se zvečer zgrudimo v posteljo in običajno nato zaradi adrenalina in kortizola (stresnega hormona) ne moremo leči k počitku. Da je spanje pomembno, bi vam lahko povedal vsal wellness guru. Zatorej poskrbite za čisto spalno rutino in si vsak dan obvezno vzemite vsaj 8 ur za neprestano spanje.

Čas zase

Da bi si vzela čas zase? Se vam zdi to nekaj zelo egoističnega? Pozabite na to. Pomembno je, da nekaj trenutkov dnevno preživite sami s seboj. Ker je to pomembno in ker ste pomembni vi. Utišajte telefon in ob skodelici dišeče kave poslušajte svojo najljubšo ploščo; odpravite se na sprehod v naravo; privoščite si svojo najljubšo vadbo joge; namesto tuša si privoščite dolgo sproščujočo kopel, ...

Utišajte telefon

Ali vas ob tem nasvetu kar zmrazi, saj imate občutek, da morate biti na voljo vsem in to ob vsakem trenutku? Resnica je, da si vsi zaslužimo mir in čas zase. Če vas nekdo potrebuje, ga lahko pokličete nazaj, ko vam bo to ustrezalo.

Sama svoj najboljši prijatelj

Večina nas je sočutnih do drugih, medtem, ko se do sebe obnašamo kot do smeti. Res žalostno, saj smo vredni toliko več kot to. Do sebe se vedite prav tako kot do svoje najboljše prijateljice! Sočutno, nežno, razumevajoče.

Znebite se toksičnih prijateljev

Prekinite stik s prijatelji, ki vam popijejo vso energijo. Če se po druženju z njimi počutite kot izpraznjen balon, je čas, da si priznate, da je potrebno narediti konec temu odnosu. Najtežje si je priznati, da odnos, v katerega smo vlagali naš čas, ne vodi nikamor. Prej, ko si boste to priznali, bolje bo za vaše psihično počutje.

Delite pohvale

Neverjetno preprost nasvet. Se počutite dobro, ko vas nekdo pohvali? Deljenje pohval deluje v obe smeri. Ko boste nekomu podarili kompliment, se bodo v vas prebudila pozitivna čustva. Počutili se boste bolje, hkrati pa polepšali dan nekomu drugemu. Morda se sliši sebično, ampak hej, deluje!

Ne izolirajte se

Upoštevanje tega nasveta je še posebej težko v danih razmerah. Če vas je strah stikov z drugimi ljudmi, za navezovanje stikov uporabite družbena omrežja ali pa se sami odpravite na sprehod.

Več časa v naravi

Narava pomirja in zdravi na veliko načinov. Ne le, da boste povečali število prehojenih korakov, v naravi se boste naužili prijetnih vonjav, pomirjajočih razgledov in pljuča napolnili s svežim zrakom.

Bodite prisotni

Preprosto živeti v trenutku je zelo pomembno. Najenostavnejša tehnika, ki jo lahko uporabite za to je opisovanje čutnih opazovanj v danem trenutku. Na primer: "Čez okno čutim sončno svetlobo na obrazu."

V. J.

Foto: Instagram

1.jpg@TEZZA