Kako varno je spletno nakupovanje v času pandemije?

1. 4. 2020 // Wellness / Mind & spirit

V času povečane nevarnosti okužbe s COVID-19 ter ukrepov, ki omejujejo gibanje prebivalstva, se pričakovano krepi nakupovanje preko spleta. Zapomnite si, da je nakupovanje preko spleta sicer varno, saj virus na kupljenem predmetu ne preživi dovolj dolgo, da bi vas okužil. Kljub temu pa je nevarno zaradi prevzema pošiljk, pri katerem lahko pride do stika z dostavljalci.

Pri Pošti Slovenje so sprejeli vrsto varnostnih ukrepov, s katerimi bi radi zagotovili nemoteno spletno nakupovanje:

ob vročitvi se lahko (če in kjer obstaja možnost) dogovorite, da pismonoša odloži pošiljko na primerno mesto (npr. okenska polica, pred hišo, pred blokom, pri lopi, …) in se tako izognete fizičnemu kontaktu;

priporoča se prevzem paketa na priporočeni razdalji (vsaj 2 m);

ko se pismonoša umakne, varno prevzamite pošiljko. Podpis v tem primeru ni potreben, saj je izvedena brezkontaktna predaja pošiljke.

V času koronaviusa so pri Pošti Slovenije izjemoma omogočili t.i. brezkontaktni prevzem odkupnih zneskov (plačilo po povzetju z gotovino ali preko POS terminala), če uporabniki/kupci ne morejo priti na pošto in pismonoša oceni, da bo na spodaj opisan način lahko vročil paket. V tem primeru priporočajo in prosijo, da sledimo navodilom:

Denar v primeru odkupnine (če in kjer obstaja možnost) odložimo na ustrezno mesto (npr. okenska polica, steber ograje...).

Umaknemo se na priporočeno razdaljo (2 m), da ga lahko pismonoša prevzame.

Če je le možno pripravimo točen znesek, da se izognemo nepotrebnim dodatnim rokovanjem z gotovino.

Potrditev prevzema bodo v tem času tudi izvajali brezkontaktno, in sicer bo pismonoša v navzočnosti strank v dostavni dokumentaciji/aplikaciji ustrezno evidentiral prevzem pošiljke. Podpis v tem primeru ni potreben, saj je izvedena brezkontaktna predaja pošiljke.

Ta ukrep je namenjen ranljivim skupinam (starejšim, gibalno oviranim…), ki prevzem pošiljk težko opravijo na izročilnih poštah.

Ko pošiljko prevzamemo ...

Ko vstopimo skozi vhodna vrata stanovanja, paket odložimo v predsobi.

V kopalnici si skrbno umijemo roke ter si jih razkužimo.

Vrnemo se v predsobo po paket, ga nesemo v dnevni prostor ter iz njega zložimo vsebino.

Paket odnesemo nazaj v predsobo.

Ponovno si umijemo ter razkužimo roke.

V. J.

Foto: Financial Times

1.jpg