Razstava DESIGN (DIS)ABILITY - moda in gibalna oviranost

10. 12. 2015 // Scena / Napovednik

Od 11. decembra dalje si bomo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje lahko ogledali razstavo DESIGN (DIS)ABILITY - moda in gibalna oviranost, na kateri bodo prikazani rezultati dvo-letnega razvojnega projekta, ki se je osredotočal na modno oblikovanje in gibalno oviranost.

Projekt DESIGN (DIS)ABILITY naslavlja problematiko mode kot tipično urbanega izraza individualnosti, ki pa je za številne gibalno ovirane posameznike in posameznice nedostopen. Čeprav gibalno ovirani uporabniki in uporabnice sestavljajo 10 odstotkov evropskega prebivalstva, na umetniškem in kulturnem področju niso dovolj zastopani. Modne blagovne znamke, ki izdelujejo izdelke za to skupino uporabnikov, so večinoma majhne in zelo redke. Povezovanje modne industrije, ki največkrat temelji na ideologiji popolnega telesa in glamurja, z gibalno oviranostjo je torej velik izziv. Na pričujoči razstavi bo predstavljen en izdelek in sedem prototipov oblačil in modnih dodatkov, ki so nastali v dvoletnem razvojnem procesu.

Na otvoritvi razstave, ki bo 11. decembra ob 20. uri, bomo lahko podprli tudi pelerino Pilius oblikovalke Petje Zorec, ki bo od 9. decembra promovirana na platformi za množično financiranje Kickstarter.

M.V.

Foto: Facebook

1.jpg