Razstava Moda v gibanju v Slovenskem etnografskem muzeju

11. 6. 2015 // Scena / Napovednik

Od 16. junija do 8. novembra 2015 bo v Slovenskem etnografskem muzeju potekala odlična razstava Moda v gibanju.

Osrednji razstavni del je vrtinec italijanskih modnih kreacij, modnih fotografij Federica Garolle in video o italijanskem slogu 1951-1990, je predstava o srečanju italijanske mode s svetom sladkega življenja, la dolce vita, ki je v petdesetih in šestdesetih let 20. stoletja vzcvetelo v Italiji in se kot značilen slog 'Made in Italy' nadaljuje vse do danes.

Italjanski slog 1951–1990 z modnimi podobami predstavlja kulturo Italije v času njene izjemne ustvarjalnosti. Na ogled bo kolekcija ženskih večernih oblek visoke mode in oblačil prêt-à-porter dvajsetih italijanskih vodilnih oblikovalcev iz prestižnih ateljejev in modnih hiš, kakor jo hrani obsežna zbirka mode, ki je v lasti Ustanove Sartirana Arte. Dodane so še štiri sposoje obleke. Predstavljeno modo so ustvarili oblikovalci sestre Fontana, Emilio Schuberth, Roberto Capucci, Valentino, Irene Galitzine, Emilio Pucci in še mnogi drugi, ki so tlakovali identiteto italijanske mode, njeno vsebino, slog in kulturno formo ter prispevali k podobi Italije v svetu.

Utrinki slovenske mode so arhivske podobe na filmu in videu, so prizori kulture oblačenja pri nas in odsevi mode v igranem slovenskem filmu, ki obuja že skoraj pozabljene čase. Razstavljene kreacije mednarodno uveljavljenih slovenskih sodobnih modnih oblikovalk - Mateje Benedetti, Urške Drofenik, Maje Ferme, Maje Štamol in Svetlane Visintin - pa oživljajo prehod iz preteklosti v sedanjost.

Več informacij: www.etno-muzej.si.

M. V.

Foto: Thegentleman

www_thegentleman_com_br.jpg