Otvoritev projekta “Pogled v novo dimenzijo”

11. 5. 2015 // Scena / Dogodki

Prejšnjo sredo se je v Galeriji Spomeniškoverstvenega centra v sklopu razstave študentov ob 25 –letnici Šole za risanje in slikanje Arthouse zgodila otvoritev projekta “Pogled v novo dimenzijo”.

"Pogled v novo dimenzijo" je naslov projekta študentk magistrskega študija , diplomiranih slikark Mateje Gornik in Tine Fabjan, ki sta sicer obe že vrsto let prisotni in prepoznavni v medijskem modnem svetu, Mateja kot stilistka in oblikovalka torbic, Tina kot priznana vizažistka in vodja umetnikov ličenja.

Obe sta pripravili dva zanimiva projekta in sicer 3D PRINT, projekt Mateje Gornik, ki je v "novo dimenzijo" vpet na dva načina: kot absolutna tehnološka novost v našem oblikovalskem prostoru, saj je modni predmet - torbica, prvič v Sloveniji oblikovan v tehnologiji 3D tiska; v dimenzijo pa se vpenja tudi kot unikatna in zrela likovno-umetniška stvaritev, ki v tehnološko izvirnost vnese delček renesanse, saj obraz na torbi predstavlja enega najlepših renesančnih stvaritev – Michelangelov kip Davida. Mateja je tako posegla po novih tehnologijah izdelave ter ustvarila zgodbo, ki predstavlja popolnoma nov prototip vrhunske tehnologije prihodnosti, 3D tiska in hkrati vključuje elemente zgodovine ter ju medsebojno prepleta, zato je koncept zgodbe nastal pod naslovom “Pogled v novo dimenzijo”.

3D BODY, projekt Tine Fabjan poudarja ženski, votivni in erotični element prazgodovinskih "vener" tako, da ga originalno in smelo posodobi in nadgradi z robatostjo in prikrito ostrino moškega elementa; izvirno oblikovanje ženskega torza je novost v njeni likovno-umetniški ustvarjalnosti in simbolično, skupaj z zlitjem žensko-moške energije, se na dva načina tudi ona vpenja "v novo dimenzijo". Svoje običajno ustvarjalno platno, ki običajno poteka na živem objektu je Tina prenesla v njeno novo dimenzijo na ženski torzo s kontrastnim prepletom moške energije. Njeno vsakodnevno ustvarjalno platno je obraz-3D, ki se skozi fotografki objektiv pretvori v 2D delo. Iz tega razloga si je Fabjanova za projektno delo postavila izziv, združitev njenega novega pogleda na ženski torzo ter pogleda-oko umetnice ličenja združeno v eno.

Na dogodku sta svoj pogled v novo dimenzijo gibanja predstavila tudi akrobata Filip Kržišnik in Blaz Slanič, pod umetniškim imenom F&B Acrobatics, srečali pa smo kar nekaj znanih obrazov, ki so si ogledali vsekakor zanimivo novodimenzijsko razstavo.

PR

Foto: Mare Vavpotič

003pogled_v_novo_dimenzijo_foto_zaklop.jpg002pogled_v_novo_dimenzijo_foto_zaklop.jpg