Korenčkova juha z veganskim 'creme fraiche'
Prejšnji teden smo se mudili na predstavitvi nove veganske kulinarične destinacije Ayatana, kjer se bomo kmalu učili novih kuharskih veščin. Med drugim smo na pogostitvi preizkusili slastno korenčkovo juho z veganskim 'creme fraiche', narejenim iz indijskih oreščkov. Ker že dolgo nismo poizkusili česa tako okusnega, smo prosili za recept, ki ga v nadaljevanju delimo tudi z vami. Priporočamo!
Recept za korenčkovo juho z veganskim 'creme fraiche':
Sestavine:
Šopek zelišč
2 lovorjeva lista
1 manjši šopek timijana
1 manjši šopek petršilja
2 čajni žlički janeževih semen
Vsa zelišča damo v sterilno gazo in jo nažno zavežemo v mošnjiček.
Korenčkova juha
1 kg korenja
1 čajna žlička semen orientalske kumine
1 čajna žlička janeževih semen
½ čajne žličke semen koriandra
½ čajne žličke celega popra
1 ščep soli
olivno olje
1 šalotka
približno 1 liter vode ali zelenjavne jušne osnove
1 jušna žlica limoninega soka
nastrgana lupinica 1 limone
Korenje operemo, olupimo in narežemo na srednje velike kose. V pekaču ga solimo in prelijemo z nekaj kapljicami olivnega olja. Pečemo ga v pečici na 180 stopinjah, približno 30 minut.
Vse začimbe zmešamo v majhni posodici.
Olupimo in sesekljamo šalotko in jo na srednji temperaturi na olivnem olju popražimo v ponvi. Dodamo mešanico začimb, ki jih prav tako malo popražimo. V ponev dodamo korenje, limonin sok, limonino lupinico in zalijemo s tekočino. V juho položimo šopek začimb in na nižji temperaturi (rahlo vremo – simmer) kuhamo približno 30 minut. Kuhano juho do gladkega zmešamo v blenderju ali uporabimo palični mešalnik.
Creme Fraiche
1 skodelica indijskih oreščkov
¼ skodelice vode
¼ skodelice limoninega soka
1 čajna žlička prehranskega kvasa v kosmičih
ščep soli
Vse sestavine do gladkega zmešamo v blenderju. Creme fraiche shranimo v manjšo posodico, ki je možno dobro zapreti. Hranimo v hladilniku.
Priprava:
V skodelico ali krožnik za juho vlijemo juho, nanjo pa položimo žličko creme fraiche. Krožnik lahko dodatno začinimo z mini zelenjavo, na primer vodno krešo.
V. J.
Foto: Primož Zanoškar