Korenčkova juha z veganskim 'creme fraiche'

12. 12. 2016 // Lifestyle / Kulinarika

Prejšnji teden smo se mudili na predstavitvi nove veganske kulinarične destinacije Ayatana, kjer se bomo kmalu učili novih kuharskih veščin. Med drugim smo na pogostitvi preizkusili slastno korenčkovo juho z veganskim 'creme fraiche', narejenim iz indijskih oreščkov. Ker že dolgo nismo poizkusili česa tako okusnega, smo prosili za recept, ki ga v nadaljevanju delimo tudi z vami. Priporočamo!

Recept za korenčkovo juho z veganskim 'creme fraiche':

Sestavine:

Šopek zelišč

2 lovorjeva lista

1 manjši šopek timijana

1 manjši šopek petršilja

2 čajni žlički janeževih semen

Vsa zelišča damo v sterilno gazo in jo nažno zavežemo v mošnjiček.

Korenčkova juha

1 kg korenja

1 čajna žlička semen orientalske kumine

1 čajna žlička janeževih semen

½ čajne žličke semen koriandra

½ čajne žličke celega popra

1 ščep soli

olivno olje

1 šalotka

približno 1 liter vode ali zelenjavne jušne osnove

1 jušna žlica limoninega soka

nastrgana lupinica 1 limone

Korenje operemo, olupimo in narežemo na srednje velike kose. V pekaču ga solimo in prelijemo z nekaj kapljicami olivnega olja. Pečemo ga v pečici na 180 stopinjah, približno 30 minut.

Vse začimbe zmešamo v majhni posodici.

Olupimo in sesekljamo šalotko in jo na srednji temperaturi na olivnem olju popražimo v ponvi. Dodamo mešanico začimb, ki jih prav tako malo popražimo. V ponev dodamo korenje, limonin sok, limonino lupinico in zalijemo s tekočino. V juho položimo šopek začimb in na nižji temperaturi (rahlo vremo – simmer) kuhamo približno 30 minut. Kuhano juho do gladkega zmešamo v blenderju ali uporabimo palični mešalnik.

Creme Fraiche

1 skodelica indijskih oreščkov

¼ skodelice vode

¼ skodelice limoninega soka

1 čajna žlička prehranskega kvasa v kosmičih

ščep soli

Vse sestavine do gladkega zmešamo v blenderju. Creme fraiche shranimo v manjšo posodico, ki je možno dobro zapreti. Hranimo v hladilniku.

Priprava:

V skodelico ali krožnik za juho vlijemo juho, nanjo pa položimo žličko creme fraiche. Krožnik lahko dodatno začinimo z mini zelenjavo, na primer vodno krešo.

V. J.

Foto: Primož Zanoškar

aleksandra_day2-494.jpg