Prvi celostni program za boljše počutje zaposlenih v slovenskih podjetjih

9. 11. 2020 // Wellness / Telo

Smile8 je prvi celostni program v Sloveniji, ki prvenstveno skrbi za dobro počutje zaposlenih v različnih slovenskih podjetjih. Programu pa so se pridružili tudi posamezniki, ki v vsakodnevnem hitenju ne najdejo časa ali volje, da bi se samostojno lotili izboljšanja lastnega počutja na različnih telesnih nivojih. Izkušena skupina licenciranih strokovnjakov z dolgoletnimi izkušnjami, ki je zasnovala prvi tovrsten program v Sloveniji, je osredotočena na tri stebre, ki celostno povežejo telesno delovanje in izboljšajo počutje posameznika – telo, um in prehrana.

Kakovost in celovitost programa, ki vodi do dolgoročnih rezultatov

Spletni program Smile8 ni le še en spletni vadbeni vodič, ampak program, ki bo pripomogel h kvalitetnejšemu življenju, boljši kondiciji, izboljšanju prehranjevalnih navad in splošnemu boljšemu počutju. Prilagojen je tako popolnim začetnikom kot tudi tistim, ki že nekaj vedo o vadbi, sproščanju in zdravi prehrani. Cilj programa: v osmih (8) tednih vas skupina strokovnjakov vodi po poti pravilnega gibanja in telesne drže, sprostitvenih tehnik in čuječnosti med ali pred napornim delovnikom. Skozi program se naučite priprave enostavnih zajtrkov, da bo vaš nivo energije ves dan na zavidljivi ravni in zdravih obrokov. Na poti do boljšega počutja uporabnike vodi izkušena ekipa, ki poskrbi za primerno vzpodbudo in druženje na daljavo v zaprti Skupnosti, ki je zakladnica video vsebin in srečanj v živo na spletu. Vključenost v Skupnost uporabnikom omogoča dostop do različnih vrst vadb v živo – funkcionalne vadbe, joga, pilates, korekcije drže in še bi lahko naštevali. Program Smile8 je zakjladnica znanja najnovejših pristopov učinkovite vadbe, pravilne izvedbe vaj, aktualnih metod sproščanja, meditacije in zadnjih raziskav o razumevanju hrane in gibanja.

»Smile8 NI še eden izmed mnogih online treningov. Našim uporabnikom ne obljubljamo, da bodo shujšali v naslednjem mesecu 10 kilogramov ali da bodo pridobili pol tone mišic, niti razsvetljenja Budhe ne bodo dosegli. Obljubljamo pa, da v kolikor sledijo programu, se bodo počutili bolje in bodo na tej poti posledično izgubljali odvečno maščobo in izoblikovali mišice, zmanjšali stres in se dolgoročno izognili marsikateri psihični ali fizični težavi sodobnega časa. Pri tem imajo ves čas strokovno podporo in mentorstvo avtorjev programa. Naš osnovni cilj je, da se vsi, ki so del programa Smile8, počutijo bolje", je dejal vodja programa Daniel Jelovič.

Vsebina programa uporabnikom omogoča lažje razumevanje, zakaj je gibanje, skrb za mentalno zdravje in prehrano tako zelo pomembno za izboljšanje zdravja in splošnega počutja. Skozi program izveste, zakaj nekatere vaje, ki ste jih do sedaj izvajali niso delovale, zakaj nobena dieta ni prinesla dolgoročnih rezultatov, zakaj nenehno čutite bolečine v hrbtenici in kako z zanimivimi in enostavnimi tehnikami, ki ne terjajo dodatnega časa, izboljšate svoje delovne sposobnosti, dvignete nivo energije in zmanjšate stres v življenju. Ravno zaradi celovitega pristopa k dobremu počutju, izboljšanju rezultatov in večji delovni produktivnosti je pomemben del programa tudi naše mentalno zdravje.

»Skozi program se uporabniki naučijo, kako prepoznati stresne situacije in kako jih z enostavnimi tehnikami obvladovati. Naučimo se tehnik in pristopov, ki od posameznika ne zahtevajo nič drugega, kot voljo do sprememb, ta pa je skrita v naših možganih. Podajanje pravih in jasnih navodil našim možganom je ključ do uspeha. Program povezuje delovanje našega mentalnega in fizičnega telesa. Del programa, ki se ukvarja z mentalnim počutjem je tudi joga z dihalnimi tehnikami in meditacijami,« dodajaavtorica progama UM, Brigita Bračko.

»Program, ki je nastajal več mesecev je produkt dolgoletnih izkušnj. Je preizkušen in sistematiziran način za izboljšanje fizičnega in mentalnega počutja. S sledenjem programu in z vključenostjo v Smile8 Skupnost lahko za vedno pozabite na mučne diete in nepotrebna, pogosto nezdrava odrekanja. Tudi bolečine v spodnjem delu hrbtenice bodo postale preteklost. Naučili se boste premagovanja tesnobo in strahove, vaše telo pa bo postalo bolj prožno in lahkotno. Dali pa vam bomo tudi odgovor, zakaj se komaj premikate, ko ste za malico pokončali pico velikanko«, v šali zaključi Daniel Jelovič.

Izboljšanje delovnih pogojev in zadovoljstva zaposlenih v slovenskih podjetjih

Svetovnim trendom vse bolj sledijo tudi slovenska podjetja, ki v zadnjem času dajejo velik poudarek izboljšanju počutja svojih zaposlenih, kar je tudi poslanstvo strokovnjakov Smile At Work. Raziskave kažejo, da je na prvem mestu zadovoljstva s službo varnost in pravično plačilo za opravljeno delo ter vključenost v organizacijo. Drugo mesto zaseda mentalno zdravje zaposlenih (uvajanje čuječnosti in ostalih metod), na tretjem mestu pomembnosti pa je redna in kratka vadba, aktivni odmori, vadbe joge, fitnes, sprehodi in tek. Kako hrana vpliva na našo produktivnost, pa lahko iz prve roke opazimo vsak dan po malici, ko nam močno pade delovna vnema.

Kako dobro počutje zaposlenih vpliva na uspešnost podjetja

Raziskava Univerze Warvick* v Veliki Bitaniji ugotavlja da zadovoljni zaposleni ustvarijo za 37% višjo prodajo, so za 31% bolj produktivni in za 19% bolj natančni. Bolje delujejo v delovnih skupinah, so boljše volje, sprejemajo boljše odločitve, bolje skrbijo za stranke, so bolj zdravi in imajo manj bolniških staležev.

*Studies Harvard Medical School in Bender Institute za Neuroimaging, Nemčija

smile_at_work.jpgsmileatwork_joga.jpgsmile_at_work-7.jpeg