Kako ostati zdrave v času samoizolacije?

25. 4. 2020 // Wellness / Telo

V času #ostanidoma se pri doseganju boljšega psihofizičnega počutja ne moremo več zanašati na skupinske vadbe joge in zdrave obroke ter smutije v naših najljubših bistrojih. Če vas skrbi, da bi se doma razpustile in zapustile, naj vas potolažimo - prav doma je najlaže priti v stik s samim seboj. Zunanji dejavniki nas lahko še prehitro odvrnejo od resnične intuitivnosti in razumevanja, kaj naše telo pravzaprav potrebuje. Prav zato je včasih ostati doma prav blagodejno.

Tukaj je 5 enostavnih nasvetov za psiho-fizično zdravje v času #ostanidoma!

1. Zaloga zamrznjenih proizvodov
Čeprav je sveže vedno najboljše, se te dni poskušamo čim bolj izogniti trgovinam z živili. Zatorej založite zmrzovalnik z zamrznjenimi izdelki, s katerimi je enostavmo pripraviti enolončnice, smutije in ostale zdrave jedi.

2. Dnevna spletna vadba
Tudi če telovadba doma ni vaša norma, obstaja na spletu veliko vadb, ki vas lahko prepričajo v nasprotno. Že 15 minut vadbe na dan bo naredilo čudež v vašem počutju.

3. Pojdite v naravo

Odpravite se do bližnjega gozda, parka ali pohodniške poti in se nadihajte svežega zraka, ki vam bo nadvse dobro del. Če vam hoja vkreber ni po godu, se sproščajte s knjigo in piknikom na odeji.

4. Določite območje v vašem domu, kjer ni tehnologije

Včasih tehnologija pride še kako prav - za vadbe in gledanje filmov, vendarle pa si je od nje potrebno tudi odpočiti. Prostor za sproščanje brez tehnologije vam lahko omogoči, da spet pridete v stik s seboj in se resnično pomirite.

5. Držite se svojih ritualov
V času samoizolacije je mamljivo spati do poldneva in gledati Netflix pozno v noč. Hedonizmu pa se vendarle ni dobro preveč prepustiti, saj to ni najbolje za naše psihofizično počutje. Držite se torej ritualov in dan razdelite v sklope, s katerimi zadostite vsem potrebam - zjutraj ob skodelici kave preberite novice, tej naj sledi vadba, morda delo od doma, čiščenje, stanovanja, branje knjige, držite pa se tudi urnika spanja. Ohranjanje ritualov in rutin bo pomagalo zmanjšati stres in tesnobo, hkrati pa vam bo pomagalo ohraniti (ali okrepiti!) zdrave navade.

To je morda idealen čas, da se večerno tuširanje prelevi v sproščujočo spa izkušnjo s prižiganjem sveč in luksuznim pilingom telesa, posedanje z jutranjo skodelico kave pa v sproščujoče meditirajte, preden začnete dan.

V. J.

Foto: Byrdie

2.jpg