9 korakov do bolj zdravega doma


Želite vedeti, kako na enostaven način ustvarimo bolj čist in zdrav dom? Z vami v nadaljevanju delimo preproste ideje, s katerimi lahko že danes iz svojega stanovanja ali hiše ustvarite varen, zdravju prijazen pristan, v katerega se boste znova in znova z veseljem vračali. Ključne sestavine zdravega doma so mir, dobra hrana, zelenje, čim manj alergenov, ...

Tukaj so enostavne spremembe, s pomočjo katerih bo tudi vaš dom zdrav in vabljiv!

Zdrava hrana

Zdrav dom se začne v vašem hladilniku in shrambi. Predelana hrana ni dobra za vas. Kar želite je zdrava naravna hrana, ki bo izboljšala vaš imunski sistem, okrepila kosti in zmanjšala telesno maščobo. Predlagamo, da se odpravite na najbližjo tržnico in se založite s svežim sadjem in zelenjavo, pustimi beljakovinami, kompleksnim zrnjem, stročnicami in oreščki.

Pitna voda

V zdravem domu zaloga sladkih gaziranih pijač ni potrebna. Založite se s čaji iz ekološke pridelave in pričnite dan s toplo vodo z limono. Najboljši nasvet za zdrav dom je tudi namestitev vodnega filtra. Izbirate lahko med takšnim, ki se ga pritrdi na vodovodno pipo, ali takšnim, ki se pritrdi na cev pod umivalnikom.

Prah

Prah lahko povzroči velike težave ljudem z alergijami. Če vi ali kdo od vaših družinskih članov trpi zaradi alergije na prah, sprejmite potrebne ukrepe za omejitev prahu v vašem domu. Začnite z rednim čiščenjem vseh površin doma. Pri tem ne pozabite očistiti ventilatorjev in žaluzij.

Menjava filtrov

Še en nasvet za zdrav dom je, da redno menjate zračne filtre. Preverite blagovno znamko vašega zračnega filtra, nekatere je treba menjati le vsake 3 mesece, druge pa enkrat na mesec. Zračni filter je naprava sestavljena iz vlaknastih delcev, ki odstranjujejo trdne delce kot so prah, pelod, plesen ter bakterije iz zraka.

Bakterije

Klice so ena izmed tistih stvari, ki se jim le težko umaknemo. Spodbudite družinske člane, naj se preoblečejo in si umijo roke, takoj ko pridejo domov. To je še posebej pomembno za šoloobvezne otroke. Za hitro razkuževanje uporabite gel za razkuževanje rok, z razkuževalnimi krpicami pa redno čistite kuhinjske in kopalniške pulte, kljuke na vratih, stikala, daljinske upravljalce, računalniške tipkovnice in podobno.

Sezujte čevlje

Ob prihodu domov si sezujte čevlje. Ko smo zunaj, hodimo po prenatrpanih ulicah, parkiriščih, travi, pesku in javnih straniščih. Najbrž vseh bakterij, ki jih medtem naberete na podplatih čevljev, ne bi radi prinesli v svoj dom? Pri vhodnih vratih določite prostor za shranjevanje čevljev in prosite družinske člane, naj ob prihodu domov sezujejo obutev.

Zelenje

V svoj dom vnesite rastline. Nekatere rastline pomagajo filtrirati zrak in izboljšajo kakovost zraka v vašem domu. Na vrtu ali balkonu ustvarite vrt in posadite lastno zelenjavo in zelišča. Nič ni tako okusnega, kot poletna solata, narejena iz domačih dobrot.

Eko čistila

Zakaj ne bi kar sami ustvarili čistil za svoj dom? Takšna čistila so zdravju in naravi prijazna, velikokrat pa tudi cenejša od kupljenih. Kis, voda, limone in soda bikarbona so odlična naravna čistila.

Omejite stres

Vaša hiša je lahko brez prahu in mikrobov ter nabita z najbolj zdravo hrano, vendar še vedno zelo nezdrava. Poskrbite, da v vašem domu vlada mir. To boste dosegli z dobro organizacijo, rednim pospravljanjem in čiščenjem, ustvarjanjem udobnih kotičkov za počivanje in deljenje skupnih lepih trenutkov. Ustvarite rutine in se jih držite. Naj družinski člani drug do drugega ravnajo prijazno in spoštljivo. Ne pozabite se pogosto smejati in skupaj preživljati prostiega časa.

V. J.

Foto: Cassidy Phillips

cassidy-phillips-eojrrenjc4c-unsplash.jpg