Smuti iz zamrznjenega jagodičevja in mandljevega mleka
Jagode (in ostalo jagodičevje) vsebujejo veliko vitamina C, železa, natrija, kalija, mangana, fosforja in celo nekaj kalcija, vitamina A, K in beta karotena. Poleg tega vsebuje 100g jagod le okrog 30 kalorij, kar pomeni, da je smuti iz jagodičevja izjemno lahek obrok. Jagode uporabljajo celo v tradicionalni medicini, saj blagodejno vplivajo na prebavo, jetra in imajo celo protibakterijske lastnosti. Med jagodičevje s podobnimi zdravilnimi lastnostmi uvrščamo tudi maline, borovnice, robide, brusnice in ribez.
Potrebujemo:
100 ml mandljevega mleka
250g zamrznjenega jagodičevja
sok 1/2 pomaranče
1 veliko banano
1 žlico medu
Priprava:
Banano narežemo na kolobarčke in te z jagodičevjem vred vržemo v električni mešalec. Če želimo bolj kremasto teksturo, bananine kolobarčke pred uporabo zamrznemo. Dodamo mandljevo (lahko tudi riževo ali navadno) mleko, pomarančni sok in žlico medu ter zmeljemo do gladkega. Nalijemo v kozarce, okrasimo in uživamo.
V. J.
Foto: Unsplash / Claudia Crespo
