Kako sonce vidi vašo kožo?

24. 5. 2017 // Scena / Napovednik

Pri blagovni znamki Eucerin so se odločili, da s posebno UV videografijo pokažejo pomembnost uporabe sredstev za zaščito kože pred soncem. Zato so pripravili projekt, pri katerem bo UV kamera potovala po slovenskih krajih, da se bomo lahko poslikali in videli, kakšne poškodbe ima naša koža zaradi sonca in kako pomembna je uporaba sredstev za zaščito pred soncem.

Žal je v Sloveniji še vedno veliko ljudi, ki ne zaščitijo svoje kože dovolj, ko jo izpostavijo UV-žarkom. Še vedno velja razmišljanje, da je zaščita potrebna samo na dopustu. Ugotovitve Eucerinovega tesnega sodelovanja z dermatologi kažejo, da je eden od glavnih razlogov za to pomanjkljivo razumevanje vpliva UV-žarkov na kožo in načina, kako delujejo izdelki za zaščito pred soncem. S to kamero lahko ponazorijo nevidni UV-del sončne svetlobe in jasno pokažejo poškodbe kože.

UV-videografija poudari kožno pigmentacijo. V primerjavi z normalno osvetlitvijo je svetla koža videti zelo bleda in temna koža še temnejša. Neenakomerna pigmentacija v obliki madežev je znak UV-poškodbe in se pojavi predvsem na predelih, ki so redno izpostavljeni UV-žarkom – na primer na obrazu in rokah. Večina izdelkov za zaščito pred soncem absorbira UV-svetlobo s pomočjo kemičnih UV-filtrov, zato absorbirajo UV-svetlobo, ki pada na kožo. Tako so UV-filtri na UV-sliki videti temni. Nasprotno pa fizikalni UV-filtri delujejo na drugačen način. Ti filtri odbijajo UV-svetlobo kot ogledalo. Koža, v katero vtremo fizikalni UV-filter, je zato videti svetlejša kot nezaščitena koža. Lahko je videti celo povsem bela. Ob nanosu izdelkov za zaščito pred soncem je s pomočjo UV kamere vidno, kako je obraz zaščiten. In to je tisto, kar je namen tega projekta.

Udeležite se fotografiranja z Eucerinovo UV kamero in preverite, kako sonce vidi vašo kožo. Termini:

25. maja v Europarku v Mariboru od 9. do 20. ure

26. maja v City Centru v Celju od 9. do 20. ure

09. in 10. junija v City parku v Ljubljani od 9. do 20. ure

11. junij v Tivoliju, v okviru Čarobnega dne

15.6. do 17.6 v Supernovi na Rudniku, od 9. do 20. ure.

V galeriji preverite utrinke s predstavitve Eucerinove akcije, ki bo pripomogla k osveščanju javnosti glede nujnosti zaščite kože pred soncem.

V. J.

Foto: Eucerin

kako_nas_vidi_sonce.jpgObraz, kot ga vidi soncemetka_adamic_in_mojca_dobrovoljc_na_dogodku_uv_kamera.jpgmag. Metka Adamič, dermatologinja in Mojca Dobrovoljc, Eucerin