Roza nikoli ne gre iz mode

13. 10. 2018 // Scena / Dogodki

Oktober je mesec, ko roza barva dobi novo sporočilnost in nas poleg modne note opominja na skrb za svoje zdravje. Roza pentljice, ki si jih v oktobru pripenjamo na oblačila, tako nosijo globljo sporočilnost in nas opominjajo, da je rak dojk najpogostejša oblika raka pri ženskah, prizadene pa tudi moške. Prav to je tudi razlog, da osveščanju in preventivi namenimo še več pozornosti.

Šampinjone pripravljali znani obrazi

Zdrava in uravnotežena prehrana velja za pomembno vejo preventive, zato je prav, da ji namenimo več svoje pozornosti. Na dogodku z dobrodelno noto, ki se je konec septembra odvijal v središču Ljubljane, so svoje kuharsko znanje preizkusili številni znani obrazi, ki so združeni v pare pripravljali okusne in zdrave jedi iz šampinjonov. Prav ti namreč vsebujejo veliko hranljivih snovi in so odličen vir antioksidantov, vitaminov in mineralov, zato so zdrava izbira in prijetna popestritev jedilnika v jesenskih dneh. Nad šampinjoni je tako med drugim navdušena tudi modna oblikovalka Teja Jeglič, ki si jih rada pripravlja tudi doma. »Obožujem šampinjone, najrajši jih imam popečene in na solati, na kakšni rukoli ali kaj podobnega,« je povedala in dodala, da je tudi na splošno velika ljubiteljica roza barve še posebej, ko je ta združena z dobrim namenom. Kuharsko postajo si je na dogodku delila z znanim radijcem in osebo mnogih talentov, Klemnom Bunderlo, ki se je odkrito priznal, da si šampinjone najbolj pogosto privošči na pici ali jih surove nareže na solato. »Ni jih potrebno niti popeči in še hitro je vse skupaj pripravljeno.«

S svojo prisotnostjo so osveščanje o zdravem načinu življenja podprli tudi radijca Alen Podlesnik in Uroš Bitenc, pevke Hannah Mancini, Damjana Golavšek in Urška Majdič, komik Tin Vodopivec, baletnik Lukas Zuschlag, športni trener Jan Kovačič in manekenka ter trenerka Nives Orešnik. V družbi ambasadorjev, Jane Koteska in Marka Potrča so zavihali rokave in kuhali za dober namen ter s svojo udeležbo Slovenskemu združenju Europa Donna že namenili začetno donacijo v višini 2.200 evrov.

Jana Koteska poudarja pomen preventive

Poleg zdrave prehrane je pomembno, da veliko pozornosti posvetimo predvsem preventivi in osveščanju o zdravem načinu življenja. Roza oktober ambasadorko Jano Koteska spremlja že 9 let. Tudi sama je v preteklosti prebolela raka na dojki, kar ji je dodobra spremenilo življenje in prav zato si želi, da bi pomen preventive izpostavljali pogosteje. »Odločila sem se, da se priključim Europa Donni prav z namenom, da osveščam predvsem mlade punce, da si začnejo že zgodaj pregledovati dojke, ker nikoli ne veš kdaj te lahko kaj takšnega doleti. Mene je in lahko tudi kogarkoli drugega in zato je treba že od zgodnjih let skrbeti za svoje zdravje.« Koteska je dodala, da so poleg preventive zelo pomembni tudi iskreni odnosi med ljudmi. V času bolezni je še kako pomembno, da smo obkroženi z ljudmi, ki jim lahko zaupamo in nas podpirajo.

V roza oktobru, svetovnem mesecu osveščanja o raku dojk, pri HOFERju pozivajo k zdravi prehrani, kot enemu izmed pomembnih vidikov skrbi za svoje zdravje. Z nakupom roza paketa šampinjonov v mesecu oktobru tako namenjajo 10 centov za program ROZA, ki ga Slovensko združenje Europa Donna izvaja v podporo bolnicam z rakom in njihovim svojcem.

V. J.

Foto: Hofer Slovenija

zmagovalni_kuharski_par-_lukas_zuschlag_in_hannah_mancini.jpgLukas Zuschlag in Hannah Mancini.ambasadorja_roza_dogodka-_jana_koteska_in_marko_potrc.jpgJana Koteska in Marko Potrč.