5 enostavnih nasvetov za psiho-fizično zdravje v času #ostanidoma

26. 4. 2020 // Wellness / Telo

V času #ostanidoma se pri doseganju boljšega psihofizičnega počutja ne moremo več zanašati na skupinske vadbe joge in zdrave obroke ter smutije v naših najljubših bistrojih. Če vas skrbi, da bi se doma razpustile in zapustile, naj vas potolažimo - prav doma je najlaže priti v stik s samim seboj. Zunanji dejavniki nas lahko še prehitro odvrnejo od resnične intuitivnosti in razumevanja, kaj naše telo pravzaprav potrebuje. Prav zato je včasih ostati doma prav blagodejno.

Včeraj smo vam predstavili 5 enostavnih nasvetov za ohranjanje psiho-fizičnega zdravja v času #ostanidoma, v nadaljevanju pa smo pripravili še dodatnih 5!

6. Naj bo vaš dom čist
Čist dom predstavlja veliko koristi za zdravje (na primer zmanjšanje utrujenosti in zmanjšanje simptomov alergij) in celo okrepi vaš imunski sistem. Pometanje, sesanje, brisanje pulta, pospravljanje postelje in pomivanje posode je dobro tudi za naše duševno zdravje, prostor brez nereda namreč prispeva k dobremu počutju.

7. Spite dovolj
Zadosten spanec je eden najpomembnejših delov našega splošnega zdravja in dobrega počutja. Spanje lahko pomaga preprečiti težave s srčno-žilnim sistemom, izboljša razpoloženje in spomin ter prepreči povečanje telesne teže. Prizadevajte si za 7-9 ur spanja na noč in po potrebi razstrupite spalno rutino.

8. Kuhajte
V času #ostanidoma vse obroke jemo doma, kar pomeni, da je to pravi čas, da izboljšate svoje kuharske spretnosti in preizkusite v kakšni hrani, obrokih in stilih kuhanja resnično uživate. S pripravo domačih jedi ne prihranimo le denarja, ampak so takšni obroki lahko tudi bolj kakovostni in zdravi. Pozabite torej na dostavo in zamrznjene že pripravljene jedi ter raje zavihajte rokave v kuhinji!

9. Dvignite se s kavča
Če od jutra do večera sedite na kavču in se izogibate sprehodom in športu v naravi, del dneva namenite raztezanju, razgibavanju ali jogi doma. Za to si lahko nastavite tudi opomnik oziroma budilko.

10. Poskrbite za zdravo prebavo
Zdrava prebava je ključnega pomena za splošno dobro počutje. Ker zdravo črevo vpliva na boljše delovanje imunskega sistema ter zmanjšanje tesnobe ali kroničnega stresa, je zdaj čas, da v svojo prehrano dodamo fermentirano hrano (na primer kislo zelje, miso ali kimchi), zaužijemo več vlaknin in v obroke vključimo prebiotike.

V času #ostanidoma bodite pozorni na reakcije telesa. Počivajte, ko morate počivati, premikajte se, ko se morate gibati, in jejte hrano, zaradi katere se počutite najbolje.

V. J.

Foto: Byrdie

1.jpg