Biró: je to najbolj trendi ljubljanski bistro?

22. 5. 2017 // Lifestyle / Kulinarika

Minuli teden je na Gornjem trgu 15 v Ljubljani zadišalo po novi kulinarični zgodbi. Odprl se je mlajši bratec priljubljenega bara Tozd s trendnim imenom Biró. Trendno pa ni zgolj njegovo ime, saj tudi notranjost in ponudba sledita zadnjim svetovnim trendom v notranjem dizajnu in priprave zajtrkov, malic, kosil in prigrizkov.

Pri preureditvi je lastniku Robertu Henigmanu pomagala arhitekta Petra Zupančič, ker pa je tudi sam ljubitelj interier dizajna, bistro odraža predvsem njegov okus. Kot posebna kosa lahko izpostavimo nad šankom visečo luč nizozemskega branda Os and Oos in kavomat vintage videza priznane italijanske znamke La Marzocco. Slednji pride še posebej lepo do izraza v kombinaciji z rožnatimi kavnimi skodelicami in mint stenskimi svetilkami. Ker v Biróju nič ni prepuščeno naklučju, nam hrano postrežejo na krožnikih slovenske lončarke Hane Karim. Tako dobra in lepo aranžirana hrana si vendarle zasluži serviranje na lepih in unikatnih krožnikih!

Biró sestoji iz treh delov, na kar opominjajo tudi barve prostora. V prvem, rožnato obarvanem, se nahajajo visoke mizice iz črnega marmorja in čudovita klop, odeta v škrlatno rdeče usnje. V drugem prostoru, ki ga zaznamuje mint barva, se nahajata združena šank in odprta kuhinja, kjer lahko opzaujemo petčlansko kuharsko ekipo med pripravo slastnih obrokov. Tretji prostor je malenkost dvignjen in temnejši. Stena je obarvana v temno barvo, posebnost prostora pa je zelena oblazinjena klop, ki obroblja celoten prostor. Tukaj je poudarek na intimi, druženju, okušanju in tudi mirnemu delu - po celotnem Biróju najdemo tudi veliko skritih električnih vtičnic, namenjenih vsem, ki bi radi dobro hrano združili z delom.

Biró je odprt vsak dan od 8h zjutraj do 1h ponoči. Hrana se streže od 8h do 23h. Ponudba temelji na slastni tolažilni hrani, zajtrk pa za razliko od ostalih ljubljanskih bistrojev strežejo vse do 16. ure! Vsak dan so na meniju dnevna veganska juha, domači sendviči, jajčka na oko, umešana jajčka, domač bananin kruh, domače marmelade, mesne kot tudi vegan in vegi šakšuke, solata z lososom in še in še. Za glavno jed lahko izbiramo med domačimi rikotinimi njoki, brancinom, rib eyem, ... Za sladico ponujajo domačo čokoladno torto z rdečo peso, pito z rabarbaro in domač šmorn. Menu je prilagojen sezonski ponudbi, kar pomeni, da se bo skozi celo leto spreminjal in bogatil. Z začetkom junija bomo lahko posedeli tudi na Birójevem vrtu, ki bo še polepšal ulico Gornjega trga, hrana pa bo tako dobila nov, najlepši razgled na ta najbolj slikovit del Ljubljane.

V. J.

Foto: Instagram / Daša Kastelic, Biró

ipiccy-collage.jpgscreen_shot_2017-05-22_at_09_51_53.jpg