7 domiselnih idej za peko hišic iz medenega testa

2. 12. 2023 // Lifestyle / Kulinarika

V kolikor bi za te praznike radi spekli nekaj posebnega, vam predlagamo, da se lotite izdelovanja vsaj ene izmed sedmih edinstvenih hišic iz medenega testa, ki smo jih zbrali v tokratni galeriji.

Ko izberete svojo najljubšo, preverite recept, po katerem boste spekli takšno, ki ne bo imela le dekorativne funkcije, ampak jo boste hoteli tudi čimprej 'zmazati'!

Recept za hišico iz medenega testa:

Sestavine:

250 g stopljenega medu

1 kg bele moke

250 ml mleka

400 g sladkorja

žlička pecilnega praška

1 jajce

cimet

3 beljaki

400 g sladkorja v prahu

sladkorne mrvice, čokoladni bomboni, kokosova moka, orehi, ...

Postopek:

Tekočemu segretemu medu dodamo sladkor, jajce in cimet ter prilijemo mleko. Vse skupaj zmešamo s presejano moko in dobro pregnetemo. Zmes zavijemo v folijo in damo čez noč na hladno. Naslednji dan testo razvaljamo 5 milimetrov debelo in iz njega izrežemo stranice, streho in dekorativne elemente. Pečemo na 160 stopinj približno 20 minut.

Mere za hiško (velikost in količine sestavin lahko po želji prilagodite)

Stranski steni: 15 x 10 cm. Prednja in zadnja stranica: 15 x 10 cm, na vrhu je še dodatnih 5 cm zaradi trikotnika. Streha: 16 x 10 cm. Iz prednje stranice izrežemo vrata in okno. Spodnji del je iz ostanka medenega testa. Vse spečene stranice zlepimo skupaj z beljakovim ledom.

Beljakov led:

Beljakom dodamo sladkor v prahu in zmes stepemo v gost obliv, ki ga uporabimo kot lepilo. Ko se beljak strdi, hišico okrasimo z bomboni, mrvicami in ostalimi okraski.

V. J.

Foto: PureWow

3.jpg1.jpg