Premagajte stres na naraven način

20. 10. 2021 // Wellness / Telo

Stres je lahko posledica preobremenjenosti na delovnem mestu, problemov v družini, denarnih problemov, smrti ljubljene osebe, brezposelnosti, dolgočasja in slabega zdravja. Če se stres pojavlja iz dneva v dan, obstaja velika verjetnost, da bomo zboleli. Nenehen stres namreč povzroča telesno izčrpanost in padec imunske odpornosti. Veliko bolezni je celo povezanih s stresom, zato je še kako pomembno, da vemo, kako stres premagati na naraven način.

S stresom povezujemo: visok krvni pritisk, bolezni srca in ožilja, srčne napade, depresijo, tesnobo, sindrom kronične utrujenosti, glavobole, prebavne težave, infekcije, migrene, težave s koncentracijo, motnje spanja...

Pri zdravljenju oziroma preprečevanju stresa je pomembno, da se zavedamo, od kje in zakaj izvira naš stres. Pomagamo pa si lahko tudi s pravilno prehrano - več manjših in uravnoteženih obrokov dnevno, kofein, alkohol, belo moko in sladkor črtajmo z našega jedilnika. Stres lahko na naraven način premagamo tudi s sproščanjem.

Izberite svoj način sproščanja, ki vam najbolj odgovarja. To je lahko pisanje dnevnika, branje, slikanje, telovadba, igranje inštrumenta, učenje novega jezika, hoja, preživljanje časa v naravi, sprehajanje po parku, meditacija, globoko dihanje, vadba joge, aromaterapija, ... V času sproščanja se postavimo čim dlje od vzrokov za nastanek stresa in premišljujmo o stvareh, ki nas veselijo. Še bolje, če si medtem privoščimo skodelico pomirjujočega čaja (kamiličnega, lipovega, badrijanovega, ...).

Želimo vam čim manj stresno jesen!

V. J.

Foto: Pinterest

screen_shot_2015-12-29_at_17_13_32.jpg