Vpliv barv na razpoloženje

7. 11. 2020 // Wellness / Mind & spirit

Barve v našem življenju igrajo veliko večjo vlogo, kot jim jo pripisujemo. Veliko psihologov se je skozi čas ukvarjalo z vplivom barv na naše razpoloženje, voljo do dela, motivacijo in dejansko storilnost. Prav zato je pomembno, da se obdamo z barvami, ki na nas vplivajo ugodno – pa naj gre za ambient ali oblačila.

Zelena barva nastopa v toliko odtenkih, da je njen vpliv zelo različen. Svetli odtenki v barvi trave pomirjajo, smaragdna deluje luksuzno, zelo živa zelena pa poživlja in spodbuja produktivnost.

Rdeča v ljudeh vzbuja zelo intenzivna čustva, zato ni prav nič nenavadno, da je barva ljubezni, hkrati pa v sebi nosi podtone jeze, strasti in strahu. Z rdečo barvo bodite pri oblačenju in opremljanju previdni, saj včasih celo preveč vznemirja in po žilah pošilja preveliko pošiljko adrenalina, kar ni vedno najboljša ideja.

Siva deluje precej konservativno, svetla pomirja, temnejši odtenki pa iz vas izvabljajo močnejša občutja in čustva. Če se preveč odevate v sivo, ljudem lahko pošiljate sporočila o svoji neodločenosti, zato jo lahko uporabljajte v kombinaciji z močnejšimi toni.

Rumeno povezujemo s soncem, pomladjo, poletjem, toploto in optimizmom. Vsekakor je njeno sporočilo pozitivno in spodbujajoče. Sobo vseeno ne rabite prebarvati v preveč močno rumeno, ampak se raje odločite za nežni odtenek.

Modra je na splošno tako zelo priljubljena, da ni potrebno posebno poudarjati, v koliko odtenkih nastopa. Če se boste v modri odpravili na razgovor za službo, si boste sodeč po statistiki zagotovili boljše možnosti uspeha. Pri barvanju sten pa bodite z vsemi odtenki modri raje previdni, saj bo soba tako delovala precej hladno in neprijetno.

Črna barva je polna simbolike. Lahko deluje nevtralno, šik, elegantno in sofisticirano. Kljub temu da mora vsaka ženska v svoji omari imeti malo črno oblekico, pa ima preveč črnine lahko učinek zapiranja pred svetom.

P.C.

Foto: Unsplash/Brooke Cagle

brooke-cagle-z1b9f48f5dc-unsplash.jpg