Maksim Mrvica se po treh letih vrača v Ljubljano!

8. 2. 2019 // Scena / Napovednik

Pianist svetovnega kova Maksim Mrvica se po treh letih vrača v Ljubljano. Na novinarski konferenci, ki je ob brunchu potekala v hotelu Intercontinental Ljubljana, je z navdušenjem pripovedoval o vznemirljivi glasbeni poti v času od njegovega zadnjega obiska naše prestolnice.

Maksim je nedvomno eden najpopularnejših crossover pianistov na svetu. Zadnja leta je njegova kariera dobila povsem novo dimenzijo, pravi razcvet pa je doživela na azijskih tleh, kjer ga povsod pričakajo s stoječimi ovacijami. Maksim pa jim ne ostaja dolžan, zato je tudi na svoji največji kitajski turneji doslej, ki je sledila izidu njegovega najnovejšega albuma New Silk Road v lanskem letu, vključil več tradicionalnih azijskih instrumentov in melodij v želji, da bi koncerti poslušalce odpeljali na veličastno glasbeno potovanje starodavne trgovske poti, ki spaja dva svetova. Z aktualnim singlom “New Silk Road” se je Maksim predstavil na “Spring Gala Show-u”, ki ga je v namen proslave kitajskega novega leta prenašala televizijska postaja CCTV. Za omenjeni televizijski spektakel, ki ga je spremljala skoraj milijarda gledalcev, mu je pripadla posebna čast, saj je bil izbran med le peščico svetovno znanih glasbenikov.

Virtuoz, ki je v veliki meri zaslužen, da so klavirske koncerte začele obiskovati tudi mlajše generacije, saj z združevanjem popularne in klasične, filmske ter elektronske glasbe in ekstravagantnimi nastopi očara tudi najbolj zahtevne obiskovalce, je v pogovoru z voditeljico novinarske konference Ivano Šundov, zaupal tudi kar nekaj zanimivosti. Tako smo izvedeli, da nihče v njegovi družini ne samo, da ni imel glasbene izobrazbe, ampak tudi nikoli ni poslušal klasične glasbe. "Še toliko bolj je bilo zato nenavadno, da sem sam imel povsem jasno glasbeno vizijo," je pojasnil Maksim. V ranem otroštvu je z družino doživel tudi vojno v rodnem Šibeniku in v tistih težkih časih, je bil klavir njegova edina svetla točka, zato sta z njegovo učiteljico vadila kar v kletnih prostorih. Ravno zaradi teh težkih pogojev je bila še toliko bolj presenetljiva njegova zmaga na prvem tekmovanju, ki se ga je udeležil v Zagrebu. "To je bilo moje prvo priznanje, ki sem ga dobil od stroke in mi zato še danes največ pomeni."

Zadnja leta poleg Zagreba in rodnega Šibenika dva do tri mesece na leto njegova baza postaja tudi Kitajska, kjer največ ustvarja in nastopa. Osebno sta mu zelo ljuba Singapur in Honkong, zelo rad pa obišče tudi Pariz, kjer je v mladosti študiral in živel ter Rio de Janeiro. Nadvse vesel pa je tudi obiska Ljubljane, vsakič, ko ga pot zanese sem. Vsekakor se slovenski glasbeni sladokusci lahko nadejajo mojstrskih izvedb skladb na klavirju 17. marca, ko bo Maksim zavzel oder Cankarjevega doma. "Slovensko občinstvo me je vedno zelo lepo sprejelo. Dolgo me ni bilo, zato upam, da bo tudi tokrat tako," je še sklenil hrvaški virtuoz.

unnamed_1.jpgunnamed_2.jpgunnamed.jpg