Vonj omamnih kav preplavil Ljubljano


Pretekli vikend se je v Mestnem muzeju Ljubljana odvijal težko pričakovani Ljubljana Coffee Festival, ki je mesto napolnil z omamnimi vonjavami najboljših specialty kav. Festival, ki je darilo Ljubljani in kavni kulturi v Sloveniji, je ponudil edinstveno platformo za povezovanje ljubiteljev kave in strokovnjakov z vsega sveta. Obiskovalci, ki so napolnili prav vse kotičke festivala, so uživali v bogatem programu, polnem strokovno vodenih predavanj, delavnic, razburljivih tekmovanj med vrhunskimi baristi in ekskluzivnem kulinaričnem dogodku.

Dvodnevni festival se je začel z ekskluzivnim dogodkom "Kava nadomešča vino" v Restavraciji Strelec. Edinstveno gastronomsko potovanje je na novo opredelilo tradicionalno povezovanje hrane in pijače. Meni, ki ga je sestavil priznani kuharski mojster Igor Jagodic, je v harmoniji s skrbno izbranimi specialty kavami, ki jih je pripravil Peter Ševič, prvi mednarodno certificirani trener kave v Sloveniji in vizionar v industriji specialty kave, pokazal, kako lahko kava prevzame vlogo vina v vrhunski kulinariki.

V okviru festivala je izstopala tudi okrogla miza "Kava kot del menuja visoke kulinarike v prihodnosti", kjer so svetovno priznani strokovnjaki in vodilni slovenski chefi raziskovali prihodnost vključevanja kave v visoki kulinariki. Na panelu so sodelovali James Hoffmann, Tim Wendelboe, Dale Harris ter slovenski kuharski mojstri Tomaž Bratovž, Igor Jagodic in Mojmir Šiftar.

Tim Wendelboe je poudaril, da kava najbolje sovpada s sladicami in bi morala ostati samostojen element na koncu menija, ne pa sestavni del vsake jedi. Mojmir Šiftar je izpostavil ključno vlogo sodelovanja med chefi in pražarji ter dejal, da je za uspešno vključitev kave v menije treba zgraditi zaupanje. Igor Jagodic je pri tem dodal, da si pri sestavljanju menija prizadeva za sezonsko kavo, ki bi se skladala z jedmi in njihovimi sestavinami.

James Hoffmann meni, da bi vrhunska kulinarika morala ponuditi različne možnosti kavnih izkušenj, pri čemer vidi velik potencial v brezkofeinski kavi. Tomaž Bratovž je izrazil navdušenje nad bogatim svetom kave, ki po njegovem mnenju ponuja ogromno možnosti za raziskovanje v kulinariki.

Dale Harris pa je dodal, da mora osebje v restavracijah navdušeno predstavljati kavo gostom, saj je strast tista, ki prodaja. Na ločenem predavanju je izpostavil tudi, da je pomembno izobraževati goste in jih spodbujati k preizkušanju novih vrst kav ali metod priprave.

O Ljubljana Coffee Festivalu

Festival je namenjen praznovanju kulture specialty kave v Sloveniji ter povezovanju ljubiteljev kave in strokovnjakov z vsega sveta. Festival je potekal 21. in 22. septembra 2024 v Mestnem muzeju Ljubljana in je ponujal bogat program, ki je navdušil tako poznavalce kave kot tudi strokovnjake iz industrije. Več kot 30 svetovno priznanih strokovnjakov iz sveta kave, vključno z lastniki prestižnih kavnih plantaž, znanstveniki, svetovnimi prvaki baristov in vrhunskimi chefi iz slovenske visoke kulinarike, je obiskovalcem omogočilo neomejeno okušanje kave, udeležbo na strokovno vodenih predavanjih in delavnicah ter spremljanje razburljivih tekmovanj med najboljšimi baristi.

Foto: PR, Ajda Mljač

dsc07971.jpg