Najbolj kulinaričen mesec Ljubljane bo v znamenju žensk

14. 10. 2022 // Scena / Dogodki

Tudi letos bo novembra v Ljubljani potekal kulinarični festival November Gourmet Ljubljana. Začenja se 2. novembra, v mesecu dni se bodo zvrstili najrazličnejši kulinarični dogodki in doživetja, ki bodo Ljubljančanom in obiskovalcem Ljubljane ponudili raznolike gastronomske odseve Ljubljane. Istočasno bo Ljubljana del največjega ženskega športnega dogodka v zgodovini Slovenije: evropskega prvenstva v rokometu za ženske. V ospredju dogodka bo poleg športa tudi opolnomočenje žensk v športu in družbi. Tematika, ki jo letos v ospredje postavlja tudi festival November Gourmet Ljubljana. Ta bo tako posvečen ženskam v gastronomiji, kar pomeni, da bodo glavno besedo pri ustvarjanju festivalske ponudbe imele žensk.

November Gourmet Ljubljana letos poteka šesto leto zapored. Udeležba na dogodkih, ki jih prinaša festival, vsako leto raste, skladno s trendi in dogajanji v gastronomskem svetu pa se spreminja tudi njegova vsebina. Festival je vsako leto odmevnejši in se uveljavlja tudi na mednarodnem kulinaričnem zemljevidu, kar se odraža skozi številne strokovnjake, ki jih gosti festival, kot tudi skozi obiskovalce, ki ga obiščejo.

»Širimo sodelovanja, se povezujemo s festivali z drugih področij, letos je to glasba. Najbolj pa me veseli dejstvo, da postaja povezovalen za našo celotno gastronomsko srenjo. Ljubljanski gostinci, hotelirji, lastniki lokalov, vinotek, kavarnic ter gostinske izobraževalne institucije, različni studii, kjer se odvijajo kulinarične delavnice in drugi dogodki vsako leto bolj aktivno soustvarjajo program festivala. Tako s predlogi, idejami, kot tudi pri zagotavljanju gostov in povezovanj. To je zelo pomemben element za Ljubljano,« poudarja direktorica Turizma Ljubljana mag. Petra Stušek.

Novembrska Ljubljana bo tako slavila kulinariko in vse njene ustvarjalce, vse od chefinj in chefov, pekaric in pekov, domačih proizvajalcev, gospe na tržnici, stilistk in stilistov hrane, fotografinj in fotografov, vseh, ki kreirajo kulinarični utrip Ljubljane. »Vsakemu od njih na festivalu vsako leto prižigamo luči, da pod njimi zasijejo. Hkrati pa je festival že tako močan, da dobiva tudi vedno bolj pomemben glas v slovenski gastronomiji. Je torej tudi priložnost, da izpostavimo posamezne kulinarične trende, damo prostor glasovom ljubljanskih kulinaričnih navdušencev in posvetimo luč na tematike, ki so za družbo pomembne. Letos tako pod žaromete postavljamo ženske v kulinariki. Ustvarjalke in ljubiteljice gastronomije,« še pojasnjuje mag. Petra Stušek.

Foto: PR

gourmet_tiskovna-3.jpggourmet_tiskovna-16.jpggourmet_tiskovna-13.jpg