Kdo so mladi upi slovenskega modnega oblikovanja?

7. 5. 2018 // Moda / Modni insajder

Konec tedna se bo na MBFWLJ predstavilo pet nadarjenih mladih upov slovenskega modnega oblikovanja. Pet deklet, ki so doslej dodobra opozorila nase, v bližnji prihodnosti pa bodo zagotovo uspešno prevzela štafetno palico od starejših kolegov ... Vsekakor jih morate spoznati!

JULIA KAJA HROVAT

Julia Kaja Hrovat, mlada oblikovalka, pod svojim imenom ustvarja ženske kolekcije s poudarkom na identiteti. Pri oblikovanju črpa iz zgodovine, kulturne dediščine in okolja iz katerega prihaja. Z vizualnim prenosom simbolov iz kulturne dediščine ustvarja oblačila, s katerimi poudarja identiteto slovenskega naroda in njegovo zgodovino. Ob tem ustvarja trajnostna oblačila z močno sporočilno vrednostjo.

JANJA VIDEC

Blagovno znamko Janja Videc zaznamuje subtilna, minimalistična estetika, ki posebno pozornost namenja detajlom. Gradi na pozitivnem odnosu do telesa, zato v ospredje postavlja naravne in ekološke materiale, ki ob dotiku vzbujajo prijetne občutke. Njene kreacije se ne ozirajo na modne zapovedi, sezono, starost ali namembnost, temveč puščajo prosto pot uporabe in kombiniranja prav vsaki posameznici.

CILKA SADAR

Cilka Sadar, mlada oblikovalka, pod lastnoimensko znamko svoj navdih za modno ustvarjanje išče v navidezno nasprotujočih si svetovih. V oblačilih združuje na prvi pogled nesimbiotične kose, materiale in oblike, ki jih povezuje v nove, organske entitete.

TJAŠA ZALAR

Tjaša Zalar, prejemnica MBFA 2017, je študentka oblikovanja tekstilij in oblačil, ki se prvič predstavlja s samostojno revijo pod istoimensko blagovno znamko. S svojim subtilnim, a hkrati drznim pristopom k oblikovanju, ustvarja presenetljive moške ready-to-wear kolekcije. Z njimi nagovarja sodobne, drzne moške, a pri tem ne izključuje žensk, saj meni, da oblačila zaživijo šele ob stiku s telesom, ne glede na spol.

SARI VALENCI

Sari Valenci, dobitnica nagrade MBFA 2015, v svojih oblačilih raziskuje kulturo mladih. Mlado slovensko znamko odlikuje združevanje uporabnosti z umetnostjo, v kateri je poleg nezamenljivega modnega sloga mogoče prepoznati številne raznolike interpretacije posamičnih kosov oblačil in kolekcij.

V. J.

Foto: MBFWLJ

mbfwlj_spring2018_kajajuliahrovat-2.jpgJULIA KAJA HROVATmbfwlj_spring2018_kajajuliahrovat-3.jpgJULIA KAJA HROVAT