LJFW: 8 najlepših kolekcij ljubljanskega tedna mode

4. 4. 2017 // Moda / Modne piste

Minuli konec tedna smo si ogledali modne trende pomlad/poletje 2017, ki so jih domači in tuji oblikovalci predstavili na ljubljanskem tednu mode Ljubljana Fashion Week.

Potem ko so nas prvi dan že navdušile Petja Zorec, Ana Jelinič in Sari Valenci s kolekcijami, ki so jih v okviru natečaja Fashion Scout See predstavile na beograjskem tednu mode, so se drugi dan predstavili študenti Naravoslovnotehniške fakultete. V večernem delu so sledili BRLAN, Sanija Reja Aske, MORRO in Marko Feher.

Navdušila nas je predvsem Aleksandra Brlan, ki je izstopala že z izborom tistih, ki so se sprehodili po pisti. Med uveljavljenimi manekeni so presenetili znani obrazi #therealpeople, kot sta osvajalka src oboževalcev serije Usodno vino, Inja Zalta, na modni pisti pa smo opazili tudi urednico Petro Windschnurer. Močan vtis je pustila tudi kolekcija sama, ki se spogleduje z lahkotnostjo asimetričnih in balončkastih krojev ter uravnotežnim izborom nasprotujočih se materialov.

Takoj za njo je sledil Marko Feher, oblikovalec, ki trenutno ustvarja iz britanske prestolnice. S svojo ognjeno kolekcijo, ki poleg drznih napisov postreže tudi s precizno izdelanimi predimenzioniranimi kosi, nas je povsem prevzel! Za piko na i je poskrbel tudi spolno nevtralni model, Petr Nitka, ki je kot prvi odprl nov pogled na reprezentacijo novih modnih trendov tudi pri nas.

Zadnji dan se je predstavilo še večje število oblikovalcev. Popoldanski del so zavzele M. fiction, Simona Kogovšek, Tina Gorkič in Barbara Vrbančič. Zvečer pa so nadaljevali domači Zoofa, Eric Matyash, Ana Jelinič, Janja Videc, Maja Štamol ter turški Ece Ozalp in hrvaška Etna Maar.

Navdušila nas je kolekcija Tine Gorkič, ki v lahkotnih oblikah in valovih izraža brezmejno navihanost, dopolnjeno z lahkotno milino beline, pudraste rožnate in sive. Izrazito je izstopal tudi Eric Matyash s svojo kolekcijo, ki je izpod slamnikov in temnih sončnih očal predstavila igrive pajace pastelnih barvah v družbi klasičnih vzorcev. V morske globine nas je odnesla Ana Jelinič z modrino, vihravimi trakovi, zračnimi jadrastimi kroji in motivi rib. Vpogled v kolekcijo Janje Videc nam je že ob otvoritvi postregla Ula Furlan, ko je nosila enega izmed kosov Taure. Z njo oblikovalka nadaljuje svojo ljubezen do naravnega bombaža in reciklaže materialov, ki jo je minulo jesen izrazila tudi v 'basic' kolekciji. Tako je ponovno uporabila tudi plise iz svoje prve kreacije in ga povezala v čudovit izbor modrine in elegantne črnine, ki dodaja moč vsem ženstvenim bojevnicam. Z igro tančice, izstopajočih detajlov in opaznimi kroji je na nas močan vtis pustila Maja Štamol. Za veliki zaključek pa je poskrbela hrvaška oblikovalka Etna Maar, ki je minimalistično črno-belo klasiko otvorila kar z balerino na špicah.

V polni pripravljenosti smo že na novo merico modnih trendov na mednarodnem Mercedes-Benz Fashion Week, ki se bo na novem prizorišču na Gospodarskem razstavišču otvoril drevi.

N. Č.

Foto: Jure Makovec

screen_shot_2017-04-04_at_09_48_13.jpgljfw_marec2017_brlan_foto_jure_makovec-0740-1.jpgBrlan