Kateri šampanjec izbrati za najdaljšo noč v letu?

27. 12. 2016 // Lifestyle / Kulinarika

Šampanjec velja za kraljevsko vino, saj je bil včasih na voljo le redkim in je zato predstavljal statusni simbol. Čeprav je danes dostopen skoraj vsakomur, ima zaradi svojega prijetnega okusa in igrivih mehurčkov še vedno poseben čar in predstavlja nepogrešljiv element pri praznovanju novega leta. Šampanjec so po naključju odkrili v Franciji v pokrajini Champagne (Šampanja) pred približno 350 leti. Ime 'champagne' (šampanjec) je zaščiteno in se ga lahko uporablja le za najboljša peneča vina iz pokrajine Šampanje, za ostala vrhunska peneča vina pa uporabljamo ime penina.

Nekaj pravil pri ravnanju s penečimi vini:

Peneča vina postrežemo pri temperaturi 6 do 8º C, saj so tako najbolj okusna.

Peneče vino postrežemo v podolgovatem kozarcu z dolgim pecljem.

Peneče vino hranimo pokonci v temnem in hladnem prostoru.

Penečih vin ne kupujemo 'na zalogo', saj po daljšem času izgubijo iskrivost.

Kako izberemo resnično dobro penino?

Boljše penine imajo majhne mehurčke, ki se v neenakomernem zaporedju dvigajo proti površju. Prav tako imajo kremasto peno, ki se na površju zadrži dalj časa, mehurčke pa je na jeziku čutiti tudi do 20 minut.

V nadaljevanju preverite top 5 penin iz spletne trgovine Merit, s katerimi bo vstop v novo leto resnično nekaj posebnega!

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

V. J.

Foto: Merit

sodelovanje_krug_in_berluti_2.jpgKrug Rosé Cena: 274,20 eurdom_perignon_blanc_limited_edition_by_michael_riedel_2.jpgDom Pérignon letnik 2006 Cena: 143,96 eur