Bistro Suwon: korejski "bunsik" končno tudi pri nas

25. 12. 2017 // Lifestyle / Kulinarika

Pred kratkim se je na Dunajski cesti 101 v Ljubljani odprla korejska restavracija Bistro Suwon. Gre za moderno obliko korejske okrepčevalnice, ki ji korejci pravijo "bunsik".

Za tovrstne bistrojčke je značilno, da se osredotočajo na manjše število jedi, po katerih so tudi prepoznavni in zaradi katerih se njihovi gosti vedno vračajo za njihove mize. Na meniju Bistro Suwon-a se nahajajo tipične korejske jedi bibimbap (riževa skleda z lično urejeno zelenjavo in mariniranim mesom kot je na primer slavna korejska tenko narezana govedina bulgogi ali piščancem ali tofujem), kimbap (rižev zavitek z različno zelenjavo in mesom), korejski ramyun (ki ni bližnji sorodnik japonskega ramna) in slastni korejski žlikrofi polnjeni z začinjeno svinjino imenovani mandu. Za osvežitev obroka so na voljo tri vrste domačega kimčija: od manj fermentiranega, osvežilnega in nepekočega iz kitajskega zelja in limone, srednje pekočega in srednje fermentiranega iz pivske redkve, do bolj fermentiranega klasičnega kimčija s čilijem in ribjo omako. Zelo priporočajo tudi moderno solato s popečeno hruško in prelivom iz sojine omake, ki je zaradi svoje okusnosti zelo hitro pridobila na slovesu. Sladokusci pridejo na svoj račun z matcha brownie in matcha cheese cake-om. K slednjim se zelo priležejo zeo zanimivi korejski čaji iz ajde, ješprena, ajde in ginsenga.

Prostor krasijo butično smrekovo pohištvo v korejskem stilu, prelepe ročno izdelane keramične svetilke in kamnita okna, vse delo slovenskih rokodelvec. Lokal se nahaja v podzemni etaži, zaradi česar je še bolj zanimiv in prav posebno karizmatičen. Vabljeni!

V. J.

Foto: Kulinarična ponudba: Suwon, Interier: Luka Fabjan, Studio Aino

veliko_kosilo.jpgKorejska pojedinac_aj_in_matcha.jpgČaj in matcha brownie