Napotki strokovnjakov za aromatično kavno doživetje

22. 12. 2023 // Scena / Dogodki

V ljubljanskem Klubu Kazina so te dni pričarali pravo kulinarično doživetje in popotovanje v kavne okuse Srednje in Južne Amerike. Ob skrbno izbranih skladbah Dominika Bagole - Balladera, ki so poudarjale eksotične kavne note, so povabljeni okušali kavne napitke, pripravljene z vrhunskim aparatom Saeco. Ta prinaša v udobje doma bogato italijansko dediščino in inovativen način priprave kave, ustvarjene povsem po naših željah.

Napotki strokovnjakov za aromatično kavno doživetje

  1. Izberite aromatično kavo in jo okušajte z žličko

Najbolj aromatične, iskane in cenjene note kave so kave tipa Arabica, je razložil Tine Čokl iz pražarnice Zadruga Buna. “Če se želite približati konvencionalnemu okusu kave, oskusite brazilsko kavo Red Bourbon in Yellow Bourbon, ki prihaja iz ene največjih kavnih regij v Braziliji - odraža čokoladne note, poudarjeno grenkobo in ima dolg pookus. Bolj sladkoben okus z manj grenkobe vam bosta pričarali kolumbijski kavi Caturra in Castillo. Odmik od konvencionalnega, ki nas spomni, da je kava pravzaprav sadež, pa predstavlja panamska kava Pacamara - ta pivca preseneti s sadnimi notami. Da kavno aromo čim bolje zaznate, okušajte površino kave z žličkami,” še svetuje Tine Čokl. Ta način okušanja kave se imenuje coffee cupping.

  1. Poskrbite za ustrezno glasbeno ozadje

Kavno aromo lahko, tako kot pri jedeh, poudari tudi spremljajoča glasba. K manj intenzivnim in sladkim okusom sodi glasba z nežnimi instrumenti in dolgimi toni, k močnejšim, pikantnejšim okusom pa glasnejši instrumenti in kratki, intenzivnejši toni. Dovzetnost lahko izboljšamo z vajo. Dominik Bagola - Balladero kavne note poudarja s svojimi skladbami Zlati časi, Verjet in Marelice. Poslušajte in okušajte.

  1. Pripravo kave zaupajte strokovnjakom

Tako kot pri vsem, česar se v življenju lotevamo, je tudi pri pripravi kave pomembno, kako kakovosten je aparat, ki mu zaupamo pripravo kave. Samodejni kavni aparat Saeco iz praženih zrn iztisne najboljša okus in aromo ter praženost prilagodi vrsti kave. “Običajno se pri pripravi kave z domačimi aparati, intenzivna aroma kave porazgubi, pri kavnem aparatu Saeco pa lahko rečem, da aromo zelo dobro poudari,” je povedal strokovnjak Tine Čokl. Kot bi bila torej priprava vaše kave v rokah vrhunskega bariste.

Personalizirana kava navdušuje kavoljubce

Napredni kavni aparat Saeco, zasnovan in izdelan v Italiji, s 100-odstotno keramičnim kavnim mlinčkom, kavoljubce navdušuje z možnostjo izbire med kar 22 vrstami napitkov in personalizirano izkušnjo priprave. “Izberemo lahko vrsto, dolžino kave ter s samodejno funkcijo BeanMaestro celo stopnjo praženosti zrn. Na nivoju spretnosti bariste je tudi spenjeno mleko. Pripravimo lahko dve skodelici kave z mlekom hkrati, in uživamo v vrhunskem kavnem obredu v dvoje,” je razložil Gregor Zajc iz podjetja Philips Domestic Appliances. Napreden aparat Saeco je tudi povezan z Wi-Fi, ima 7,8-inčni zaslon na dotik, časovnik za avtomatski vklop, Aquaclean filter za boljši okus vsake kave, do 8 uporabniških profilov in tehnologijo HygieSteam za čiščenje sistema za penjenje mleka.

Italijanska izkušnja kave v udobju doma

Če smo se morali nekoč po vrhunsko izkušnjo pitja kave zapeljati do bližnje Italije, ki slovi po svoji tradiciji priprave kave, nam je sedaj ta pot prihranjena. “To, da si lahko privoščim vrhunsko barista izkušnjo doma, ki bi jo sicer lahko spil le v specializiranih kavarnah, me vsakič znova preseneti,” je povedal glasbenik Dominik Bagola - Balladero, ki si kavo doma pripravlja z aparatom Saeco.

“Velik del otroštva sem preživel v očetovi gostilni na Goričkem in pogosto sem pripravljal kavo. Sedaj v trenutkih ob prvi jutranji kavi pogosto ustvarjam in všeč mi je, da si jo lahko z aparatom Saeco prilagodim povsem po svojem okusu.”

Vse vrhunsko in kakovostno dobi dodatni smisel, ko ob tem odpreš tudi dušo in srce ter se prepustiš trenutku, še pravi Dominik Bagola - Balladero.

Foto: Matjaž Očko

saeco-0143.jpgsaeco-0017.jpg