Kako uspešno organizirati svoj dom?


Življenje v razmetanem domu je lahko zastrašujoča izkušnja. Sobe, ki jih sčasoma napolni nered, lahko stresno vplivajo na naše počutje, v takšnih prostorih se enostavno ne počutimo dobro. Kaj šele, ko je potrebno v neredu kaj hitro poiskati ... Kako v razmetan dom vnesti red? To ni lahek podvig, a z naslednjimi koraki vam bo to zagotovo uspelo!

Nobene sobe ni nemogoče organizirati. Z razčlenitvijo postopka na obvladljive korake lahko pospešite pospravljanje in v svoj dom na učinkovit način vnesete red.

Preden se lotite pospravljanja, pomislite, kaj poskušate doseči v določeni sobi. Jo želite pospraviti, se znebiti stvari v njej ali preprosto prvič po dolgem času videli svoja tla?

Nato ustvarite načrt. Je to večurni ali večdnevni projekt? Kam boste odnesli odvečne predmete? Imate vse, kar potrebujete za pospravljanje?

Do tretje točke ste določili cilj in urnik pospravljalne akcije. Zdaj stojite pred pravo goro nereda – kje začeti? Priporočamo vam, da začnete z najtežjo nalogo, ki je pred vami. Lotite se pospravljanja področja, kjer boste opazili največjo spremembo. Če odstranite najbolj stresen del procesa, se lahko pripravite na uspeh.

Če to zveni preveč zastrašujoče, začnite z nečim nekoliko lažjim. Osredotočite se na eno področje, ki se ga zlahka lotite. Ko boste videli manjše rezultate in pozitivne spremembe, se bo pojavil domino učinek – dobili boste zagon in energijo za organizacijo drugih prostorov.

Če imate na razpolago večji in odprt prostor, razporedite predmete po tleh. Ko boste imeli jasno predstavo o vsem, kar imate, svoje predmete razvrstite v dve kategoriji. Za kaj gre? Oblačila združite v en kup, orodje v drugega, igrače v tretjega itd. Kaj želite narediti z njim? Določite, katere stvari želite prodati, podariti, reciklirati, zavreči in obdržati. Vse, kar je obarvano, raztrgano ali zlomljeno, je treba zavreči.

Očistite vse, kar je umazano. To bo vašemu prostoru dalo svež in čist začetek, ko boste vanj znova dodali svoje predmete. Začnite tako, da obrišete vsako površino. Nato po potrebi pobrišite prah, pometite in posesajte.

Zdaj, ko je vaš prostor čist in prazen, imate prazen list za ustvarjanje. Čas je, da se odločite, kam naj gre vse. Najpogosteje uporabljene predmete hranite na lahko dostopnih mestih. Če želite svoje predmete shraniti v kozarce, košare in organizatorje, je zdaj pravi čas, da jih kupite. Vzemite si čas, da najprej pregledate in uredite svoje predmete, šele nato dokupite dodatne stvari za organizacijo.

Za vzdrževanja reda v vašem domu se odslej naprej sezonsko lotite čiščenja. Priporočamo, da ob koncu vsake sezone pregledate predmete in podarite, zavržete ali prodate vse, kar je pokvarjeno, česar ne uporabljate, ne potrebujete, manjkajoče kose in vse, čemur je potekel rok trajanja.

V. J.

Foto: Unsplash / Spacejoy

spacejoy-ih7wpsjwomc-unsplash.jpg