V boj s prvimi znaki staranja ni treba nujno pod nož

28. 10. 2017 // Wellness / Telo

Vas ob pogledu v ogledalo vsakič znova zmoti starikav izgled kože na obrazu in vratu, gubice ter to, da koža izgleda izsušena in brez energije? Ali pa maščobne obloge na trebuhu, bokih, celo rokah ali celulit na stegnih in zadnjici? Se slednjih nikakor ne morete znebiti in to kljub temu, da poskušate paziti na svojo prehrano in se vsaj malo gibate? Ste prav zato začele razmišljati o estetskem posegu, vendar pa niste preveč naklonjene ideji, da bi morale za to pod narkozo? Ženske, pa tudi moški, si čedalje pogosteje pomagajo s t. i. medi spa neinvazivnimi tretmaji oz. nekirurškimi metodami oblikovanja telesa in pomlajevanja obraza.

»Medi spa neinvazivni tretmaji so primerni za vsakogar, zanje pa se odločajo osebe, ki si iz kakršnega koli razloga ne želijo invazivnih, torej kirurških posegov, oziroma si ne morejo privoščiti časa za okrevanje, ki je po kirurških posegih nujno potreben. Treba pa je vedeti, da imajo neinvazivni posegi svoje omejitve, predvsem v tem, da so rezultati manj drastični kot pri invazivnih posegih,« razlaga doc. dr. Krešimir Božikov, specialist plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije ter ustanovitelj Klinike Božikov.

Kaj so medi spa neinvazivni tretmaji?

Medi spaji tretmaji se od klasičnih lepotnih programov v wellness centrih ali kozmetičnih salonih razlikujejo po tem, da vse tretmaje izvaja ali pa potekajo pod nadzorom zdravnika, ki je usposobljen za rokovanje s tovrstnimi aparaturami. Zato jih v klasičnih wellness centrih ne boste našli, pravi naslov zanje so estetske klinike – te namreč lahko prav zaradi usposobljenosti svojega osebja ponujajo bolj specializirane tretmaje pomlajevanja obraza in oblikovanja telesa.

»Medi spa neinvazivni tretmaji zahtevajo strokovni nadzor. Za pravilno uporabo in delovanje je potrebna zdravniška ekspertiza in zato niso dostopni v kozmetičnih salonih ali klasičnih wellness centrih. Posege lahko izvaja le zdravnik ali ustrezno usposobljena medicinska sestra ali kozmetičarka pod njegovim nadzorom. Za dober rezultat namreč ni dovolj le aparat, temveč tudi znanje in občutek osebe, ki z njim rokuje,« medi spa tretmaje opisuje dr. Božikov.

Medi spa tretmajev je več vrst, vse pa povezuje ena značilnost – uporabljajo se kot metoda za zaviranje znakov staranja in za oblikovanje telesa. »Ljudje se čedalje bolj zavedajo pomena zdravja in so zato tudi čedalje bolj ozaveščeni o tem, kaj lahko naredijo za svoje zdravje, dobro počutje ter osebno zadovoljstvo. Ko se odločajo za estetski poseg, so v prvi vrsti bolj naklonjeni neizvazivnim in nekirurškim posegom, vendar pa tudi izvedbe le-teh ne želijo prepustiti komur koli, ampak se raje odločijo za usposobljenega strokovnjaka, ki mu zaupajo. Na tržišču je mnogo različnih aparatov za neinvazivne tretmaje. V naši kliniki smo se na primer odločili za tiste, za katere vemo, da so najbolj učinkoviti in jih je možno kombinirati tudi z bolj invazivnimi posegi,« dodaja dr. Božikov.

Medi spa neinvazivni tretmaji na Kliniki Božikov

Neinvazivno pomlajevanje obraza z aparatom Exilis Ultra

Aparat Exilis Ultra, ki je v osrednji Sloveniji na voljo le v Kliniki Božikov v Ljubljani, je namenjen in posebno prilagojen neinvazivnemu pomlajevanju obraza. Gre za najnaprednejšega izmed radiofrekvenčnih aparatov, ki so mu dodali še modalnost ultrazvoka. Aparat ima poseben majhen nastavek in je zato primeren za tretmaje celega obraza ali le delov obraza, kot so lica, spodnje veke in dekolte. Tretma je zelo nežen, tako da se lahko takoj po njem vrnete k vsakodnevnim opravkom. Terapija je všečna in zelo prijetna. Primerna je za vse, ki si želijo izboljšati tonus kože, za tiste, pri katerih so se pojavile prve gubice, pa tudi tiste, ki razmišljajo o faceliftu, saj je terapija dobra priprava na poseg, ki se lahko nadaljuje kot pooperativna nega.

Terapija z nastavki raztaplja maščobo in stimuilira kolagen ter učvrsti ohlapno ali mlahavo kožo. Posamezen tretma traja približno eno uro, rezultati pa so vidni že po dveh tretmajih. Večina pacientov opisuje, da je občutek pri tretmaju z aparatom Exilis Ultra podoben občutkom, ki jih doživljamo pri masaži z vročimi kamni.

Tretma z aparatom Exilis Ultra je primeren za paciente vseh starosti, pri katerih so morda že vidni prvi znaki staranja, ali pa pri tistih, ki si želijo polepšati tiste dele telesa, na katere redna telesna vadba in dieta nimata vpliva. Exilis Ultra je rešitev tudi za tiste, ki si želijo polepšati svoje telo brez večjih stroškov in nimajo časa za okrevanje, ki je potrebno po kirurških posegih oblikovanja telesa in pomlajevanja obraza.

Cena posameznega tretmaja za cel obraz se giblje do 150 evrov, priporočljiv pa je paket od 4 do 6 tretmajev v razmaku po dva tedna.

Oblikovanje telesa s kombinacijo ultrazvoka in radiofrekvence z aparatom Exilis Ultra

Exilis Ultra se uporablja tudi za oblikovanje telesa, in sicer za učvrstitev tkiv in za topljenje odvečnih maščob na problematičnih delih telesa. Aparat deluje na podlagi radiofrekvence v kombinaciji z ultrazvokom. Deluje na principu kontroliranega segrevanja in hlajenja izbranega problematičnega dela telesa, radiofrekvenca in ultrazvok pa omogočata, da energija doseže tudi globlja tkiva, zaradi česar se odvečne maščobe topijo, tkivo pa učvrsti. Tretma je telesu prijazen in prijeten, po njem pa se lahko vrnete k vsakodnevnim opravkom. Metoda je primerna za vse, ki imajo ohlapno kožo (slab tonus), ki si želijo preoblikovati telo ali zgolj vzdrževati dober videz. Terapija se lahko lepo dopolnjuje s sistemom LPG endermologija.

Za oblikovanje telesa z aparatom Exilis Ultra je priporočljiv paket od 4 do 6 tretmajev v razmaku po dva tedna. Pacienti sicer poročajo o prvih vidnih rezultatih že po drugem tretmaju. Pri tretmajih za učvrstitev mlahave kože z aparatom Exilis Ultra pa se priporoča paket od 2 do 4 tretmajev v razmaku po dva do štiri tedne. Tudi pri tovrstnih tretmajih so pacientke poročale o vidnih rezultatih že po drugem tretmaju.

»Rezultati tretmajev z aparatom Exilis Ultra so različni od pacienta do pacienta, odvisno tudi od tega, kateremu delu telesa je tretma namenjen. Pacienti poročajo o vidnih rezultatih že po drugem tretmaju, vendar pa so rezultati običajno vidni po šestih mesecih. Za kar najboljše rezultate je seveda potrebno ob posameznem tretmaju in med njimi slediti navodilom izvajalca tretmaja, skrbno pozornost pa namenjati tudi zdravemu načinu prehranjevanja ter zadostni hidraciji, torej zaužitju ustrezne količine vode,« še dodaja dr. Božikov.

V. J.

Foto: Klinika Božikov

exilis-obraz_sepia.jpgdsc_8030.jpg