Kakšne so dobrobiti kopeli iz himalajske soli?

13. 9. 2019 // Wellness / Telo

Himalajska sol je vedno bolj popularna. Zaradi pozitivnih učinkov na zdravje smo jo pričele uporabljati v prehrani, z njo krasiti stanovanja (solne luči so vendar tako estetske!) in si z njo pripravljati sproščujoče kopeli. Toda, ali dejansko veste, zakaj je himalajska kopel tako zdravilna? Pa poglejmo ...

Himalajska sol je ena izmed najčistejših in najbolj zdravih soli na svetu. Izvira iz starodavnega morja, neonesnaženega ekosistema, starega več kot 250 milijonov let. Najdemo jo v votlinah Himalaje v kristalni obliki, od koder je ročno izkopana in posušena na soncu. Himalajska sol ima lahko izredno pozitivne učinke na telo, uporabljamo pa jo lahko na različne načine: v prehrani, dekoraciji in negi telesa.

To je 8 dobrobiti himalajske soli, zaradi katerih se bomo bolje počutile v svojem telesu:

1. Oskrba telesa z minerali

Himalajska sol vsebuje 84 elementov, med drugimi jod, magnezij, kalcij, baker, klor, fosfor, natrij, magnezij, železo (to daje himalajski soli tudi njeno značilno barvo), žveplo, fluor,... ki se nahajajo tudi v našem telesu, zato je odličen vir mineralov, ki jih potrebuje naše telo za pravilno delovanje. Zaradi naravne elementarne strukture lahko telo te elemente enostavno absorbira. Takšna absorbcija poteka skozi kožo zelo hitro.

2. Odpravljanje bolečin v mišicah in mehkih tkivih

Magnezij in ostali minerali odločilno vplivajo na zmanjšanje bolečin v mišicah in mehkih tkivih ter njihovo sprostitev po fizični aktivnosti ali poškodbi. Minerali pa pomagajo tudi pri krepitvi mišic in kosti ter preprečujejo mišične krče.

3. Razstrupljanje telesa

Ko pride himalajska sol v stik s toplo vodo (npr. kopel, terapija s paro, uporaba soli v savni, ...), nastane ionska raztopina, ki pomaga izločati toksine iz kože in maščobnega tkiva. To je odlična razstrupljevalna terapija, pri kateri poteka izločanje strupenih snovi iz telesa in obenem absorbcija mineralov in snovi, ki jih z izločanjem izgubimo.

4. Ohranjanje zdrave dihalne poti

Majhni delci himalajske soli, ki se širijo v zrak, uničujejo tam prisotne bakterije in vezi ostalih onesneževalcev zraka, ter tako čistijo zrak, ki ga vdihujemo. Ti delci čistijo tudi naše dihalne poti, telo pa jih skozi sluznico zelo hitro absorbira.

5. Zniževanje krvnega tlaka

Čeprav vsi vemo, da nezdrava slana prehrana zvišuje krvni tlak, moramo vedeti, da je 'zla' predelana sol, medtem ko je himalajska sol nadvse zdrava. Himalajska sol pospešuje prekrvavitev, ugodno vpliva na ožilje in pomaga uravnavati nivo tekočin v našem telesu. Vendarle pa moramo tudi to sol uživati v zmernih količinah!

Kako pripravimo detox kopel s himalajsko soljo?

Kot smo že omenili, kopel s himalajsko soljo na naše telo deluje blagodejno. Iz telesa pomaga izločati toksine, hkrati pa pomaga tudi pri boju z aknami in pomiri razdraženo ali vneto kožo.

Pred pripravo kopeli se dobro stuširajte, saj se morate za optimalen učinek v kopel potopiti čisti.

Kad napolnite s topo vodo;

v vodo stresite od 2 do 3 pesti soli;

počakajte, da se sol razstopi;

zavtrite si svojo najljubšo ploščo s pomirjujočo glasbo;

ob kad postavite kozarec čaja ali vode za hidracijo;

počasi se potopite v kopel;

odmisite vse skrbi;

ko se voda ohladi, izstopite iz kadi in se nežno obrišite z brisačo;

odpravite se v posteljo in zaprite oči. Lahko noč!

Še opozorilo - himalajske kopeli si ne pripravljajte več kot 2-krat tedensko - saj veste, preveč dobrega lahko tudi škodi!

V. J.

Foto: Pure Wow

1.jpg