7 živil, ki pomagajo v boju proti stresu

15. 11. 2022 // Wellness / Prehrana

Dejstvo je, da nekateri naravni viri vitamina C ne pomagajo le odgnati prehlada, ampak skrbijo tudi za odganjanje največjega sovražnika moderne dobe - stresa. Vitamin C je namreč antioksidant, ki skrbi za kondicijo našega imunskega sistema, saj deluje protivnetno, kar se odraža na dobrem psiho-fizičnem počutju. Potreba po vitaminu C se poveča tudi, kadar smo fizično zelo aktivni, saj preprečuje vnetne procese v mišicah, zato je potreba pri športnikih še toliko bolj izražena. Kljub temu da obstajajo prehranski dodatki v obliki tablet in praškov, vemo, da se ti ne absorbirajo tako dobro kot s hrano, zato je zelo pomembno, da v naravnem boju proti stresu izbiramo pravilna živila.

Ananas

Ananas je bogat s kalijem in vitaminom C, pomaga pa tudi v boju proti slabi prebavi. Zaužijte ga po telovadbi, zaradi svojih lastnosti in vsebnosti mikrohranil bo zmanjšal bolečine v mišicah. Ananas vsebuje tudi veliko vode, zaradi česar se boste počutili odlično ves dan.

Bučke

Bučke lahko pripravite na nešteto načinov, idej praktično ne zmanjka. Največ vitamina C pa bodo obržale kar surove – narežite jih na trakove in jih pomakajte v humus ali preproste omake.

Čebula

Verjetno že veste, da je pogosto podcenjena čebula, odlična v juhi in še boljša v boju proti prehladu. Če je na vašem jedilniku ne želite med službo, si jo privščite takrat, ko pač nimate pomembnejših sestankov.

Jagode

Vse vrste jagod so odličen vir vitamina C, kupite domače ali organske, dovolj hranil pa obdržijo tudi, ko so zamrznjene. Naredite si lahek smuti in od zdravja boste kar žareli.

Papaja

Ker je papaja tropski sadež, ga kar prepogosto zanemarimo. Obdržite tudi semena, saj so zelo hranljiva in okusna.

Paradižnik

Paradižnik vsebuje tudi veliko kalija in likopena, zaradi česar ga pogosto uvrščajte na vaš jedilnik. Kalij vam bo pomagal uravnavati krvni tlak, likopen pa je znani antioksidant, ki se bojuje proti rakavim celicam.

Robide

Robide so prava zvezda boja proti stresu. Poleg ogromne količine vitamina C vsebujeo tudi le malo sladkorja in velike količine vlaknin.

P.C.

Foto: Allwomenstalk

1.jpgzivila_stres_bucke.jpg