Spomladansko čiščenje in stvari, ki vplivajo na slabše počutje v domu

8. 3. 2021 // Wellness / Mind & spirit

Pomlad je čas za detox, aktivnosti in drugačno prehrano, kot ste jo navajeni pozimi. Ker vse cveti in se rojeva na novo v naravi, privoščite tudi sebi osebni preporod, novo rojstvo. Vaš dom je odraz vas samih. In kako skrbite zase, se odraža tudi skozi odnos, ki ga imate do vašega doma. Tako kot v vas samih tečejo energije, ne zanemarite, da tečejo tudi znotraj vašega doma. Več o tem v nadaljevanju in na svojem blogu Merryfullife piše svetovalka in coach, ki povezuje znanje zahodnega in vzhodnega sveta, mag. Marijana Đukanović, mentorica za osebno rast in kakovost bivanja.

1. Naš dom je odraz nas samih.

Dom odraža nas same. In tako kot imamo doma, tako se počutimo tudi v sebi. Za dobro počutje v našem domu je osnovno, da je ta pospravljen, imajo stvari svoje mesto, prehod med prostori pa je tekoč. Naš dom nas lahko vleče k tlom ali pa nas dviguje s svojo vibracijo in vsaka neravnovesja v našem domu obstajajo tudi v nas samih. Po naravni poti, eno vleče k drugemu. Ravno pri ureditvi prostorov in upoštevanjem naravnih ritmov, lahko neravnovesja v našem domu popravimo. In ta se nato odražajo tudi v nas samih. Naj gre za obilje, zdravje, ljubezen, ... vsak dom govori svojo zgodbo.

Mnoge, stare kulture in civilizacije so namenile veliko pozornost ureditvi domov ter upoštevanju naravnih zakonitosti. Tudi Vastu, več tisoč let stara hindujska znanost, govori o usklajenosti človeka, narave in prostora.

2. Stvari, ki vplivajo na slabše počutje v domu.

Doma preživimo kar nekaj časa. Tam naj bi bil naš prostor za počitek, sprostitev, kreativnost itd.. Tam, kjer je dom, je naše srce. Doma se vsi želimo dobro počutiti. res pa je, da velikokrat ne damo velikega pomena domu...in za slabše počutje iščemo razlog drugje.

Kaj najbolj vpliva na slabše počutje v domu?

1. Umazan dom

Dom naj bo čist. Ne govorimo s sterilnosti ampak o rednemu namenjanju naše energije čiščenju doma. V čistem domu energije tečejo in niso postane. In med tem, ko čistimo dom, čistimo tudi sebe. Budistom je pospravljanje pomemben del dneva. Čuječe (Mindfullness) pospravljanje doma je tako del vsakdana...kot marsikatero drugo opravilo.

2. Navlaka

Stvari, ki jih niste že dlje časa uporabljali naj gredo stran. Tisto, kar je pokvarjeno in se ne da popraviti je za smeti. Stvari, ki so podarjene in jih nimate kam dati, jih podarite naprej. Znebite se navlake, ki ne koristi ničemur. Spraznite omare - oblačila, ki jih niste oblekli že nekaj časa, ste najverjetneje prerasli (fizično ali mentalno).Stvari, ki se ne uporabljajo, ni dobro imeti doma. Motijo nas, pa če si priznamo, ali ne.

3. Nepretočnost

Razpored pohištva, opremljenost polic, količina večjih kosov v posameznem prostoru, razpored oken in rož. Vse in še več vpliva na pretok energij v našem domu.

Omogočite proste prehode med prostori, prosto vstopanje v prostore, brez zatikanj in spotikanj. Ne založite vseh sten s težkimi in velikimi kosi. Po Vastuju, hindujski vedi o ureditvi prostorov, naj bi bilo pohištvo vsaj malo odmaknjeno od sten. Omogočite prostor določenim detajlom, okrasnim elementom itd. Dom naj bo opremljen tako, da diha. Vsaka stvar naj ima svoj prostor in namen...pa tudi, če je še tako majhen okrasek.

3. Osnovni naravni elementi imajo prostor tudi v našem domu.

Vastu, hindujska znanost o ureditvi prostorov, namenja glavnim naravnim elementom prostor v našem domu.

Zemlja, ogenja, zrak, voda in eter tako domujejo v določenih prostorih našega doma. Tam, kjer voda, vstopa življenjska energija in tam, kjer je zemlja, upada. Vstop življenjske energije je vedno na SV in upad na JZ. Primerno temu se opremlja tudi prostor.

Da bi zagotovili čim bolj nemoten pritok energije in stabilnost tam, kjer upada, se dom primernu temu tudi podpre. V centru, kjer je doma eter, je tako priporočljivo pustiti prostor, brez kakrnihškoli obremenitev.

Izzivi, s katerimi se srečujemo v našem domu, nam največkrat govorijo o izzivih, ki jih imamo sami v sebi. Npr. izzivi z vodo v stanovanju so povezani z neravnovesjem na naši čustveni plati.

Več pa na Merryfullife! :)

Vaša mag. Marijana Đukanović, mentorica za osebno rast in kakovost bivanja.

Foto: Unsplash / Yehleen gaffney

yehleen-gaffney-raxi_ecyfgw-unsplash.jpg