8 učinkovitih nasvetov za bolj miren spanec

19. 8. 2020 // Wellness / Mind & spirit

Vsak nespečnež ve, da so težave s spanjem lahko uničujoče za splošno zdravje in dobro počutje. Da stresno obdobje ne bi vplivalo na kakovost vašega spanca, v nadaljevanju preverite, kaj lahko storite za bolj trden in miren spanec.

To je 8 odličnih nasvetov za najbolj miren spanec vašega življenja!

1. Ugasnite modre luči vsaj eno uro pred spanjem.

Modra svetloba v našem telesu zaustavlja proizvodnjo melatonina. To je hormon spanja, ki ga proizvajamo ponoči in zaradi katerega naše telo zaspi. Viri modre svetlobe so: računalniki, tablice, mobilni telefoni, video igre in televizija.

2. Razmislite o dodatku, ki spodbuja spanje.

Če se zaman trudite zaspati, v svojo prehrano vključite prehrambene dodatke, kot je na primer magnezij - nizka raven magnezija je povezana z zmanjšano proizvodnjo melatonina.

3. Zvečer se izogibajte kofeinu.

Včasih za presnovo kofeina naše telo potrebuje tudi do šest ur. Pitje kave omejite na jutra, zvečer pa si raje privoščite pomirjujoč čaj.

4. Preverite termostat.

Najugodnejšo temperaturo v spalnici je sicer težko določiti, odvisna je namreč od vsakega posameznika. Strokovnjaki priporočajo temperaturo okrog 18˚ C, vendar je dobro če ni višja od 22 ˚ C.

5. Skrbi pustite v drugi sobi.

V spalnici skrbi nimajo kaj iskati. O skrbeh in pomislekih premišljujte vsaj do tri ure pred spanjem. Lahko jih tudi zapišete in odložite v predal. Tam naj vas počakajo do naslednjega dne.

6. Skrijte budilko.

Budilka naj bo zunaj vašega vidnega polja, saj je tako ne boste opazovali in razmišljali o tem, koliko je že ura in kdaj morate vstati.

7. Redno vadite.

Številne študije so pokazale, da tisti, ki redno telovadijo, lažje zaspijo in spijo bolj trdno. V svojo rutino dodajte jogo ali pilates.

8. Sprostite mišice.

Mišice lahko sprostite s pomirjujočo kopeljo, lahko pa preizkusite tudi prav posebno tehniko. Zaporedno napenjajte in sproščajte različne mišične skupine, to pa naj spremlja ritmično dihanje. Tako boste enostavno in učinkovito razbremenili telo, posledično pa tudi bolj kakovostno spali.

V. J.

Foto: Unsplash/@shop_slo

shop-slo-qynvqt4sf80-unsplash_1.jpg