Pantone je ta poživljajoč odtenek izbral za barvo leta 2022

11. 1. 2022 // Trendi / Trend report

Napovedi barve leta 2022 so pokazale jasen trend - blagovne znamke in oblikovalci barv vidijo zeleno obarvano prihodnost. Zeleno barvo so označili za odločilni odtenek novega leta, zlasti zaradi njene velike priljubljenosti kot nove nevtralne barve leta 2021.

Da pa vse ne bi bilo preveč enolično, je tukaj Pantone, ki bo kot vedno nepričakovano obarval naša življenja. Tokrat so pri barvnem inštitutu za barvo leta 2022 izbrali odtenek PANTONE 17-3938 Very Peri, poživljajočo in dinamično vijolično-modro. Tega vsekakor nismo pričakovali, a smo uradno že obsedeni z izbrano barvo.

Pantone opisuje izbrani odtenek kot odtenek, ki izraža "brezskrbno samozavest in drzno radovednost", spodbuja ustvarjalnost in prinaša novo vizijo v prihajajoče leto – in to je zagotovo nekaj, kar nam bo vsem prišlo še kako prav.

"Ko se premikamo v svet sprememb brez primere, izbor Veri Peri prinaša novo perspektivo in vizijo zaupanja cenjene in ljubljene družine modrih barv," pravi Leatrice Eiseman, izvršna direktorica Inštituta za barve Pantone.

Very Peri združuje pomirjujoče lastnosti modre in ima vijolično-rdeč podton, ki deluje pogumno, ustvarjalno in domiselno. Ker je modra običajno pomirjujoč odtenek, je Pantone želel izpostaviti nekatere od teh lastnosti in hkrati uvesti novo perspektivo. Veri Peri je oster kontrast izboru za leto 2021, Ultimate Gray in Illuminating, uravnovešene sive in veselo rumene. Te barve so bile prizemljitvene, a optimistične in so utelešale sporočilo upanja in moči, ki smo ga potrebovali po letu 2020. Veri Peri je sam po sebi močan in trden, a veliko bolj samozavesten v svoji drznosti in ustvarjalnosti. Veri Peri označuje še en mejnik – prvič v zgodovini podjetja Pantone je bila nova barva ustvarjena posebej za barvo leta.

V. J.

Foto: LA Times, Pantone, Freepik

1.jpeg4.jpeg3.jpeg