Fashion (Re)search: ovrednotenje nakupovalnih navad Slovencev

30. 4. 2021 // Trendi / Trend report

Negativne vplive pandemije je v preteklem letu občutila sleherna gospodarska panoga in tudi modna industrija pri tem ni bila izjema. Nakupovanje, še zlasti modnih izdelkov, v času karantene marsikomu ni bilo prioriteta, v določenem obdobju v Sloveniji te možnosti sploh ni bilo. Takrat je bilo na voljo le spletno nakupovanje, po »vrnitvi v normalno stanje« pa so trgovine še naprej poslovale pod posebnimi epidemiološkimi pogoji, z omejevanjem števila ljudi v prostoru, kar je izkušnjo tradicionalnega nakupovanja spremenilo.

Glede na to, da gre za edinstveno obdobje tako za modno industrijo, kot za e-poslovanje, je bilo zanimivo raziskati in ugotoviti, kako smo se Slovenci spopadli z nastalimi razmerami, in v kolikšni meri so se spremenile naše nakupovalne navade, še zlasti pri spletnem nakupovanju. GLAMI.si, edinstven modni brskalnik, ki se opira na umetno inteligenco, je izvedel raziskavo Fashion (Re)search, ki je pokazala, kako Slovenci ocenjujemo preteklo leto, ko gre za vprašanje spletnega nakupovanja, odkrivanja novih blagovnih znamk in veliko več.

Smo v preteklem letu kupovali več?

Modna industrija je zaradi ukrepov povezanih s pandemijo covid-19 doživela enega najhujših udarcev. Podjetja, ki so v letu 2020 načrtovala rast prodaje, so se nenadoma soočila z zmanjšanim povpraševanjem, kar je resno zamajalo njihovo finančno stabilnost. Toda ali je na slovenskem trgu enako? 55 odstotkov vprašanih je še naprej redno kupovalo modne izdelke vse leto, torej v zadnjih 12 mesecih, medtem ko jih je 24 odstotkov kupovalo le po potrebi, ko je bilo denimo potrebno stare ali strgane čevlje zamenjati z novimi. Ko gre za spremembe nakupovalnih navad je 53 odstotkov anketiranih kupovalo več ali veliko več kot leto prej, 9 odstotkov vprašanih pa je kupovalo precej manj. Najpogostejša razloga za zmanjšanje nakupov sta bila pomanjkanje priložnosti za nošenje novih oblačil in obutve (48%) ter finančne ovire (29%). A ko gre za razloge, zakaj Slovenci kupujemo pogosteje, so bili v ospredju boljši popusti in več ponudbe (39%), pa tudi dodaten prosti čas in zadovoljstvo pri nakupu mode (35%) ter odlična in preprosta izkušnja spletnega nakupovanja kot motivacija za nakup več izdelkov (28%).

Pandemija kot glavni promotor spletnega nakupovanja

Pandemija je bila eden glavnih promotorjev uspešnosti spletnega nakupovanja modnih izdelkov in je pospešila razvoj spletnih prodajaln po svetu, tudi v Sloveniji. V zadnjih 12 mesecih je kar impresivnih 90 odstotkov vprašanih modne izdelke kupovalo prek spleta.

Ključni atributi spletnega nakupovanja za stranke

V zadnjem letu je brezplačna dostava na dom postala eden najpomembnejših vidikov spletnega nakupovanja, kar je potrdilo 46 odstotkov vprašanih. Poleg tega so postali pomembni ugodna cena glede na kakovost (41%), popusti na priljubljene blagovne znamke (36%), hitra dostava (34%), možnost plačila ob prevzemu (31%) ter učinkovita storitev za stranke (21%), kot je denimo hitra komunikacija s trgovino v primeru težav z naročilom ali dostavo.

Čeprav je spletno nakupovanje v zadnjih 12 mesecih doživelo razcvet, pa še vedno obstajajo pomanjkljivosti z vidika uporabnikov, zaradi katerih jim tak način nakupovanja ni všeč. Sem sodijo denimo težave pri izbiri prave velikosti izdelka (48%), nezmožnost ogleda in otipa izdelka v živo (41%) ter dodaten strošek dostave (40%). Kavbojke, hlače in kratke hlače je kar 48 odstotkov vprašanih navedlo kot izdelke, ki jih je najtežje kupovati prek spleta. Sledijo čevlji (35%) ter spodnje perilo in kopalke (19%). Te kategorije izdelkov so tradicionalno najbolj znane, ko gre za potrebo po pomerjanju, saj sta njihova velikost in prileganje pomembni, vendar vseeno predstavljajo zanimive in koristne informacije ter puščajo prostor za napredek pri spletnih prodajalcih. Nekateri med njimi že delujejo proaktivno in ponujajo možnost dostave, kjer je mogoče izdelke pomeriti doma in jih vrniti ali pa jih preizkusiti na spletnem mestu z uporabo razširjene resničnosti (ang. augemented reality).

Pandemija kot dobra priložnost za nove blagovne znamke in oblikovalce

Spletno nakupovanje ljudem omogoča nenehno odkrivanje in preizkušanje novih blagovnih znamk in postavlja se vprašanje, ali to pomeni konec zvestobe posamezni blagovni znamki. 71 odstotkov vprašanih je odkrilo nove blagovne znamke in jih tudi kupilo na spletu. Ljudje odkrivajo nove blagovne znamke na spletnih mestih z iskanjem med ponujenimi izdelki (72%), pa tudi prek družbenih omrežij (39%). Kar potrjuje, da lahko optimizirano e-poslovanje, pravilna prisotnost na družbenih omrežjih in dobra kombinacija marketinških prijemov prispevajo k odkrivanju ter iskanju tudi majhnih ali neznanih blagovnih znamk.

Čakamo na popuste, zmanjšujemo količino kupljenega blaga, a še vedno pazimo na kakovost

Zahtevne razmere so s seboj prinesle tudi gospodarsko krizo. Kot omenjeno, mnogi niso imeli razloga ali priložnosti za nakupe, zato so jih v zadnjih 12 mesecih zmanjšali. Številni so zmanjšali nakupovanje zaradi finančnega stanja in so se pri modi odločili varčevati; kar je potrdilo 77 odstotkov vprašanih, ki so skušali varčevati, eni bolj drugi manj. Glavni način varčevanja je bilo pri 56 odstotkih vprašanih čakanje na popuste in različne akcije za priljubljene blagovne znamke, česar običajno niso počeli, drugi pa so kupovali izdelke cenovno ugodnejših blagovnih znamk (23%) in zmanjšali količino kupljenega blaga (23%). Čeprav je nakup rabljenih izdelkov v zadnjih letih postal svojevrsten trend, je zanimivo omeniti, da se je za prihranek na ta način odločilo le štiri odstotke ljudi. Številni so se odločili za varčevanje, zato so kupovali na razprodajah ali pri cenovno ugodnejših blagovnih znamkah, vendar to ni vplivalo na kakovost izdelkov, kupljenih med pandemijo v primerjavi s predhodnim obdobjem. Da je kvaliteta še vedno pomembnejša od kvantitete je potrdilo 68 odstotkov vprašanih.

Poleg sprememb v nakupovalnih navadah in rasti e-prodaje je raziskava GLAMI Fashion (Re)search potrdila tudi spremembo modnih trendov. Superge in trenirke so bili najpogosteje uporabljeni izdelki v zadnjih 12 mesecih, ki jih je zaznamovala pandemija.

Iz navedenega lahko sklepamo, da so se trendi in nakupovalne navade Slovencev do neke mere spremenili in smo se na splošno bolj preusmerili na svetovni splet ter več kupovali iz udobja lastnega doma. Kaj nas torej čaka v prihodnosti? Kmalu bomo izvedeli.

Raziskava je bila prvič v Sloveniji opravljena v obdobju od 8. do 19. aprila 2021, v njej pa je sodelovalo 1140 anketirancev, uporabnikov platforme GLAMI.si in sledilcev na povezanih družbenih omrežjih.

O spletnem modnem brskalniku GLAMI

GLAMI, edinstven spletni brskalnik za modo, ki se opira na umetno inteligenco, je bil kot GLAMI.si predstavljen leta 2019. Od takrat je njegov glavni cilj postati prvi korak za vsakega slovenskega potrošnika, ki se odloči za modno nakupovanje. GLAMI.si želi postati največji modni katalog, ki na enem mestu združuje na tisoče blagovnih znamk ter tako pomaga spletnim prodajalnam doseči nove kupce. Na GLAMI.si lahko najdete več kot 435.000 izdelkov in 4.800 blagovnih znamk iz več kot 60 spletnih prodajaln, kot so About You, Factcool in Gomez.

GLAMI na globalnem nivoju sodeluje z več kot 3.500 spletnimi prodajalnami in kupcem v več kot 17 državah ponuja preko 11 milijonov modnih izdelkov ter 25.000 različnih blagovnih znamk z vseh koncev sveta. Platforma je začela delovati oktobra 2013 na Češkem, v sedmih letih pa se je poslovanje razširilo na druge države, kot so Slovenija, Hrvaška, Nemčija, Francija, Rusija, Slovaška, Romunija, Madžarska, Grčija, Turčija, Bolgarija, Brazilija, Španija , Latvija, Litva in ​​Estonija, v prihodnje pa nameravajo na ta seznam dodati še več držav.

Spletni modni iskalnik GLAMI.si je dostopen tudi prek mobilne aplikacije, ki je združljiva z napravami iOS in Android.

glami_si.jpegglami_2.jpeg