Kakšne barve je najbolje nositi na delovnem mestu?

22. 8. 2019 // Trendi / Tips & tricks

Ne glede na to, ali se tega zavedamo ali ne, je naš službeni videz sestavni del tega, kako uspešni smo pri svojem delu. Večina od nas verjetno že ve, da so nekatere barve povezane z različnimi čustvi ali predsodki - za zeleno barvo se pogosto reče, da zbuja občutke harmonije in varnosti, medtem ko je rdeča sinonim za hitrost, agresijo in strast. S tem v mislih izbirajte svoje službene outfite in zagotovo boste bolj uspešni pri tem kar počnete.

Črna - hladna ali sofisticirana?

Črna barva velikokrat deli mnenja. Po eni strani je povezana s hladom in žalovanjem ter je pravzaprav barva, ki jo izberemo za obisk pogrebov. Po drugi strani pa črna barva velja za profesionalno in prefinjeno. Če smo oblečeni v črno, smo videti zaupanja vredni, samozavestni in sposobni opravljanja svojega poklica. Držite se črne barve, ko ne veste, katero barvo bi izbrali!

Rumena - vesela ali preobremenjujoča?

"Poletne barve", kot je rumena, so nedvomno tople in prijetne. Na žalost so takšne barve tudi nestabilne in dokazano je, da si lahko oblečeni vanjo nadenete videz šibkosti. Vsekakor je barva, ki povzroča naprezanje oči ali draženje; samo zaradi tega je verjetno dobro, da se na delovnem mestu izogibate oblačilom v rumenih odtenkih. Če vas rumena vseeno zelo privlači, se morda raje odločite za modne dodatke v tej barvi. Rumene kravate, ogrlice in torbice so dobrodošla dopolnitev vsakega stajlinga - ne glede na okolje.

Modra - vedra ali melanholična?

Modra barva je pogosto povezana z razumom, resnico in modrostjo. Še pomembneje je, da se modra barva šteje za najbolj stabilno in ima pomirjujoč učinek na tiste, ki so v njeni prisotnosti. S tem v mislih bi lahko svetovali, da naj tisti, ki so zaposleni v stresnem okolju, nosijo svetlo modro barvo, saj bodo tako vsaj delno razbremenili napetost na delovnem mestu. Ker pa modro barvo že od nekdaj povezujemo tudi z žalostjo, se ji je najbolje izogniti, če prinašamo slabe novice.

Vse v moderaciji

Ne glede na to, kaj v zvezi z barvami in oblačili pravi psihologija, je pomembno, da pri izbiri lovite zlato sredino. Čeprav je na primer modra barva najbolj stabilna barva, ki jo lahko nosite na svojem delovnem mestu, je verjetno, da bo popolnoma moder outfit preveč za vsakogar. Poleg izbire barve pa je seveda pomembno, da se v službenem outfitu počutite udobno in samozavestno, saj boste le tako resnično na dobri poti, da ustvarite dober vtis.

V. J.

Foto: Hypebae

1.jpg