Izšla je druga številka kulinarične revije Gourmet Ljubljana

23. 2. 2023 // Scena / Dogodki

V Turizmu Ljubljana so predstavili novo številko kulinarične revije Gourmet Ljubljana, ki je izšla že drugo leto zapored. Hkrati so razglasili tudi prejemnike znaka Ljubljanska kakovost – Ljubljana Quality (LQ) za leto 2023. Med njimi je deset ljubljanskih gostinskih lokalov in šest trgovin, ki udejanjajo trajnostno zgodbo destinacije Ljubljana ter zagotavljajo kakovostno ponudbo.

Že drugo leto zapored so v Turizmu Ljubljana izdali kulinarično revijo Gourmet Ljubljana, ki predstavlja popotovanje po ljubljanskih kulinaričnih doživetjih. V njej se avtorji posvečajo aktualnim trendom, med drugim nabiralništvu, fermentaciji, pa tudi odkrivanju svetovne kulinarike, ki je našla svoj dom v Ljubljani, ter skritim, nenavadnim, tradicije polnim kulinaričnim kotičkom. V njej sta predstavljena tudi vinska zgodba Ljubljane in urbano čebelarstvo, ki gre z roko v roko z nekaterimi ljubljanskimi chefi. Del revije je tudi pregled prejemnikov znaka Ljubljanska kakovost – LQ, ki bralcem prinaša pregleden vpogled v najbolj kakovostno gastronomsko ponudbo Ljubljane.

Turizem Ljubljana kakovost ljubljanske gastronomske in ostale turistične ponudbe sistematično beleži že vse od leta 2000. Takrat je bil zasnovan tudi znak Ljubljanska kakovost – LQ, ki meščanom, domačim in tujim obiskovalcem podaja strokovno utemeljeno informacijo o tem, kdo so najboljši ponudniki v mestu. Pri tem se ne naslanja zgolj na kriterije kakovosti za gostinstvo, temveč izpostavlja ponudnike, ki udejanjajo trajnostno zgodbo destinacije Ljubljana in to počnejo na kakovosten način.

»Bistvo projekta Ljubljanska kakovost - LQ je zagotavljanje visoke kakovosti ponudbe in storitev v destinaciji, kar je pomembno tako za meščane kot tudi za domače in tuje obiskovalce. Prejemniki znaka LQ dokazujejo, da sta ljubljanska gastronomska in trgovska ponudba na visokem nivoju, skladno z načeli trajnostnega turizma,« izpostavlja mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana.

Znak Ljubljanska kakovost je bil podeljen v dveh kategorijah: gostinskih lokalov in trgovin.
Za leto 2023 so znak Ljubljanska kakovost – LQ prejeli naslednji gostinski lokali: Ateljer Karim, Gostlina AS, restavracije Cubo, Grič, Harfa, Maxim, Strelec, Pen klub restavracija, JB restavracija ter slaščičarna in pekarna Zebra Patisseries.
Znak Ljubljanska kakovost – LQ 2023 v kategoriji trgovin pa so prejeli: Dolenjske dobrote, Honey house, Piranske soline, Porcelain Catbriyur, Rogaška in Trgovina Ika.

Zahvale za soustvarjanje prazničnega vzdušja v Ljubljani

Mestna občina Ljubljana in Turizem Ljubljana pa sta letos prvič podelila tudi posebne zahvale ponudnikom, ki so v času prednovoletne Ljubljane soustvarjali pravljično vzdušje v mestnem središču. Izjemno pomemben del decembrskega vzdušja namreč predstavljajo gostinci in trgovci, ki v mestnem središču s svojimi izložbami in okrasitvijo doprinesejo k avtentični podobi Ljubljane, se z njo poistovetijo tudi v prazničnem času in njeno celotno podobo dvignejo na najvišji nivo, ne samo z vidika obiskovalcev, temveč predvsem z vidika meščanov in meščank.

Zahvale za estetski presežek so tako prejeli: Restavracija Balthazar, Antikvitete Novak Galerija, Cukrček, Emazing, Galerija Fortuna, Gud shop, Ika, Trgovina Ikona, Jadro, Kavarna Zvezda, Le Chocolate, Le Potica, Malalan, Oliviers&Co, Roža bar, Slovenska hiša, Smile, This&That, Grand hotel Union Eurostars, Združeni gostinci Petkovškovega nabrežja, Zakladi Slovenije in Zlatarna Celje.

Foto: Marko Delbello Ocepek

gourmet_21_2_23-136.jpg