Ekskluzivno za Fashion.si: Matic Veler

2. 12. 2015 // Moda / Modni insajder

Matic Veler je kreativni in samokritični modni oblikovalec, ki je svojo novo kolekcijo Japan predstavil na novembrski izvedbi tedna mode. Mladi oblikovalski up je modno pot začel na likovni gimnaziji, jo nato v velikem slogu nadaljeval in diplomiral na ljubljanski naravoslovno-tehniški fakulteti. V prihodnosti pa …

Matic, prihajaš iz Velenja, diplomiral si iz »gorenjske narodne noše«. Odkod povezava in ideja za kolekcijo?

Vprašanje ki se ponavlja ... Čeprav ne prihajam z Gorenjske, sem bil doma kljub temu deležen prisotnosti te noše, saj jo izdelujejo v domačem krojaštvu. Tako sem si zastavil prav poseben izziv, kako nošo prenesti v visoko modo.

Kateri so tvoji zaščitni oblikovalski znaki, po katerih si prepoznaven?

Vsekakor je to laser cut (sl: laserski rez), rad imam vzorce, ki jih iz 2D izreza spreminjam v 3D-forme. Vedno znova sem presenečen, kaj vse lahko ustvariš iz izreza. Velikokrat uporabljam tudi avtorski tisk. Z barvami se nikoli ne omejujem. Kolekcija na zadnjem tednu mode je bila sicer večinoma črno-bela, vmes je bilo nekaj zlate in rdeče. To je bila povsem spontana odločitev med ustvarjanjem.

Praviš, da si zelo samokritičen. Kako se to kaže v poteku tvojega kreativnega procesa?

Res sem precej zahteven, med oblikovanjem veliko spreminjam, raziskujem, razmišljam. V glavi si naredim sliko končnega izdelka, nato vseskozi stremim k cilju.

Kaj te trenutno najbolj fascinira in kako se to kaže v tvojem delu?

Trenutno sem ubral povsem novo pot oblikovanja, z združitvijo laserskega izreza in ogromno manjšimi elementi, ki jih sestavljam v celoto, ustvarjam novo kolekcijo.

Kako se je tvoj oblikovalski slog spremenil/se še vedno spreminja skozi leta tvojega ustvarjanja? Razlike sploh opaziš ali je to del naravnega procesa?

V začetkih sem ideje pogosto črpal iz umetnostne zgodovine, preprosto sem si izbral obdobje, ki me je zanimalo in ga do potankosti raziskal. Takšen proces se mi zdi eden lažjih. Preprosto preneseš elemente. Kasneje sem v dela začel vpeljevati bolj intimne, osebne poglede in čustva. Velikokrat je inspiracija tudi v atraktivnih političnih temah in dogajanjih. Vsekakor bi rekel, da se moj slog ne spreminja dosti, rad imam udarne, včasih celo avantgardne silhuete, ki v gledalcih vzbudijo različna čustva. Seveda pa se čuti spremeba osebnega razvoja.

Prav gotovo je cilj vsakega oblikovalca prodreti tudi v tujino. Si na tem področju že aktiven?

Zaenkrat sem se že predstavljal na raznih sejmih v tujini, udeležil sem se tudi razstave v Beogradu, Zagrebu, Sofiji, Skopju, itd. Sicer v manjših količinah svoje izdeleke prodajam tudi v tujini - na Dunaju in v Londonu in drugod. Na razne natečaje pa se zaenkrat ne prijavljam. Za resne uspehe izven naših meja je potrebna tudi določena mera zrelosti in izkušenj. Prav gotovo pa se bom v prihonjih letih vpisal tudi na podiplomski študij na kakšno izmed uglednih in univerz ...

V Sloveniji pa si že precej aktiven. S katerimi ustvarjalci, fotografi in modeli najraje in najbolje sodeluješ?

Izbor modelov je naključen, izberem ga ob končani kolekciji, da se oblačila in manekenke povežejo.

Veliko sem sodeloval z Anjo Korošec, zadnjo kolekcijo pa sem ustvarjal s kolektivom Warehouse, Prisho Justinek, Fulviem Grissonijem in Emperatrizzom.

Kakšen se ti zdi stil ljubljanskih ulic?

Ulična moda v Ljubljani je po mojem mnenju vsako leto boljša. Všeč mi je, da si ljudje vedno bolj upajo izstopati.

Omenil si »estetiko«. Kakšna je tvoja definicija le-te?

Filozofsko vprašanje … Vedno pravim, da je estetika stvar posameznika, kako posameznik vrednoti lepo ali pa grdo ... Definicija moje estetike se kaže predvsem v mojih delih, kaj je meni, drugim všeč, pa je spet stvar okusa. Privoščiti si svojo estetiko, kaj nam je všeč, pa je dandanes lahko hitro velik privilegij.

P.C.

veler7.jpgunnamed_4.jpg