#LJFW 2019: Začel se je najdaljši ljubljanski teden mode doslej

22. 10. 2019 // Moda / Modne piste

Z včerajšnjim dnem se je pričel najdaljši ljubljanski teden mode doslej. Na novi lokaciji je navdušil s prvim sklopom modnih revij, napovedal trende za prihajajočo sezono in gostom postregel s svežim modnim navdihom.

Jesensko edicijo ljubljanskega tedna mode je otvorila revija znamke Loré, prvi večer pa so se po modni pisti, ki se tokrat vije kar skozi tri dvorane, sprehodili tudi modeli v kolekcijah Barbare Vrbančič, Ane Jelinič, znamke Things I Miss, Natasahrupic, pletenin Draž in Becha. Večer se je zaključil s posebno inštalacijo tandema Mehle, ki je po uspehu v Londonu svojo kolekcijo ponovno predstavil tudi v Ljubljani. Posebnost letošnje edicije je tudi sodelovanje znamke KOKA HANDMADE KNITWEAR, ki jo je podprla konceptualna trgovina Pentlja. Več o oblikovalcih in njihovih kolekcijah pa v nadaljevanju.

Loré

Loré je pripoved o lepoti in edinstvenosti latinske Amerike s svojimi živahnimi barvami, rustikalnim tekstilom in bogato dediščino. Verjamejo v tradicijo v kombinaciji s sodobnimi kroji, ki kažejo, da ima lahko crossover neverjetne učinke na tekstilni dizajn. Poslanstvo znamke je, da z vsakim elementom, ki je edinstven in ga ni mogoče reproducirati, pripoveduje navdihujočo zgodbo.

Ana Jelinič

Pri oblikovanju velik poudarek daje na detajle, ki ustvarijo oblačila drugačna in unikatna. Ustvarja z mislijo, da z detajli lahko človek ustvarja samega sebe drugačnega od drugih. Letošnja kolekcija je pripoved o želji po letenju, visoko, čim višje. O želji ženske, da bi bila svobodna, zadovoljna in uspešna, da bi se ji uresničile sanje.

Barbara Vrbančič

Barbara Vrbančič v svojih oblikovalskih rešitvah pogosto združuje preteklost in sodobnost. Velikokrat uporablja stare ročne tehnike ali vintage inspiracije, ki jih nadgradi in avtorsko reinterpretira v sodobne, urbane kose ali projekte. Njeno delo je prepoznano tudi v tujini, za svoje delo pa je prejela že mnogo mednarodnih nagrad.

KOKA Handmade Knitwear

Blagovna znamka KOKA je projekt oživitve izumirajoče družinske tradicije pletenja. Vsak kos oblačila iz kolekcije je 100% ročno izdelan v postopku, ki zahteva veliko časa in posebno pozornost do detajlov.

MASS

Modni korak po najbolj trendi modni pisti te jeseni, Ljubljana Fashion Weeka, so sklenili Massovi čevlji. Kačji vzorci, nizki kavbojski škornji, gležnarji, neti in udoben debelejši gumijast podplat za nedrseč in brezskrben korak, bodo odlična izbira za vse sive deževne dni! Seveda niso pozabili na moške. Ti bodo skozi jesen stopali v barvitih supergah in usnjenih gležnarjih, ki jih lahko kombinirajo tudi k bolj formalnim oblačilom.

Things I Miss

Things I Miss je instinktiven svet teles in oblik, življenja in naracije. Močna vizija. Strast. Avtentičnost. Oblikovanje z veliko mero potrpežljivosti in ozaveščenega koncepta. Je potovanje, vizija ozaveščanja, ki hkrati ponuja brezkompromisen slog in divjost, a hkrati čutnost in strast. Things I Miss so mediji prepoznali kot eno izmed najboljših 10 trajnostnih blagovnih znamk na svetu, potem, ko so jo predstavili na spletnem trajnostnem modnem dogodku v Londonu leta 2016.

Draž

V srca in omare ljubiteljev mode so se pletenine Draž trdno zasidrale z vztrajanjem na soobstoju elegance in udobja, na brezkompromisnosti pri kvaliteti materialov in izdelave. Razvoj oblačil z novimi tehnologijami je zanje pomemben, enako pomembna pa je tudi odgovornost do ljudi in narave, zato izdelujejo oblačila, ki trajajo.

Becha

Becha je urbana znamka unikatnih kolekcij s Hrvaške. Njihov dizajn svojim strankam pomaga izražati urbano eleganco na nov način. Vsi Bechini modni kosi so narejeni ročno ter so polni zanimivih detajlov, ki navdušijo.

Natasahrupic

Nataša Hrupič vodi lastno istoimensko blagovno znamko in svoje delo samostojno ali v sodelovanju z oblikovalci in umetniki različnih področij uspešno predstavlja tako doma kot v tujini. Leta 2018 je svojo kolekcijo predstavljala na Beograjskem tednu mode, kjer je prejela drugo nagrado natečaja Fashion Scout South Easr Europe 2018.

Mehle

Oblikovalka Maja Mehle in vizualni artist Miha Fabio Kalan se v svojih kolekcijah poigravata s kombinacijo tradicionalno krojenih oblačil in tehnološko inovativnih športnih materialov. Njun zaščitni znak je outerwear, od volnenih jaken do namerno prevelikih tehno bomber jacketov.

V. J.

Foto: Jure Makovec

koka_handmade_knitwear_--_rs.jpgKOKA Handmade Knitwearana_j.jpgAna Jelinič