Tretji ​​dan ​​Ljubljanskega ​​tedna ​​mode​​

9. 11. 2017 // Moda / Modne piste

Tretji​​ dan​​ Ljubljanskega​​ tedna​​ mode​​ se​​ je​​ začel​​ mladostno,​​ igrivo​​ in​​ predvsem​​ v​​ ustvarjalnem​​ duhu.​​

Svoje​​ kreacije​​ so namreč​​ predstavili​​ Š​tudenti​​ oblikovanja​​ tekstilij​​ in​​oblačil​​ s​​ Fakultete​​ za​​ dizajn,​​ pridružene​​ članice​​ Univerze​​ na Primorskem.​​ Študenti​​ prvega​​ in​​ drugega​​ letnika​​ so​​ v​​ 2.​​ semestru​​a kademskega​​ leta​​ 2016/2017​​ ob​​ 145.​​obletnici​​rojstva in​​ 60.​​obletnici​​ smrti​​ slovitega​​ arhitekta​​ Jožeta​​ Plečnika,​​ raziskovali ​​njegova​​ dela​​ in​​ jih​​ na​​ sodoben​​ način​​ preoblikovali​​ v novo​​nastale​​ forme​​ oblačil.​​ Študenti​​ tretjega​​letnika​​ pa​​ so​​ se​​ predstavili​​ s​​ samostojnimi​​ kolekcijami,​​ ki​​ nosijo​​ izrazito osebne​​ zgodbe​​ mladih​​ talentov. Njihove kolekcije si oglejte tukaj, tukaj in tukaj.

Večerna sklopa modnih revij sta otvorili madžarski oblikovalki. Kot zanimivost lahko omenimo, da je prva, Celeni, med drugim oblikovala uniforme za atlete madžarske reprezentance Paraolimpijskih iger v Riu de Jainieru leta 2016. Potem so sledile še druge modne poslastice, barvita mešanica materialov, oblik in stila, po modni pisti pa se je v kreaciji srbskega zvezdnika Boška Jakovljevića, sprehodil Samuel Paljk, ki je eden najbolj zaželenih slovenskih moških modelov. Med posameznimi sklopi modnih revij, ki so mimogrede do sedaj vse po vrsti požele glasen aplavz obiskovalcev, si gostje lahko ogledajo tudi razstavo oblikovalcev nakita Olge Košica in Roka Marinška, ki sta jo umetnika, ki ustvarjata pod imenom​​ olgafacesrok,​​ postavila​​ na​​ vrtljiv​​ oder.

Modne​​ revije​​ 3.​​dne

Celeni​​

Si ženska, mama, sestra in hčerka. Drzni si biti ti, s pomočjo Celeni. ​​Kolekcija je luč sveta ugledala v Budimpešti in s preciznimi kroji poudarja žensko telo in tako doseže sofisticiranost in brezčasno klasiko. V vsakem kosu oblačila se v njegovih​​detajlih​​skriva​​zgodba.

Maison ​​Marquise

Glam rock se skriva v vsaki dami. Kolekcija zajema moderno in hkrati elegantno izra​žanje lepote samozavestne in močne ženske, ki zna izraziti svoj osebni in edinstven stil. Kolekcija sloni na precizni izdelavi, prilagodljivosti, saj se oblačila zlahka​​spremenijo​​iz​​dnevnih​​v​​večerna,​​ter​​brezčasnosti,​​brez​​omejitve​​z​​letnimi​​časi.

Pentlja​​ Concept ​​Store // Mala​​ črna​​ oblekica

Pentlja Concept Store je tudi letos v sodelovanju z LJFW – Ljubljana Fashion Week organizirala natečaj, namenjen predvsem mladim in nadebudnim talentom v modnem oblikovanju. Tokrat jih je postavila pred izziv oblikovanje večne klasike – male črne obleke. »Mala črna« lahko odkrije hrbet, pokaže noge ali dekolte. Je bleščeča in kričeče silhuete, ali pa minimalističen namig. Vseprisotna, nikoli zastarela. Je pravilo, ki nima izjeme. Natečaj je bil namenjen prav vsakomur, na​​ modni​​ pisti​​ pa​​ se​​ je​​ pokazalo​​ 15​​izbranih​​ kreacij,​​ ki​​ bodo​​ kasneje​​ razstavljene​​ in​​ naprodaj​​ v​​ Pentlja​​ Concept ​​Store.

TUTU​​Hats​​ //​​ ŠUMA

Kolekcija unikatnih, ročno izdelanih pokrival, za katera sta oblikovalca našla navdih v drevesih, v gozdu. So prave skulpture, tako ekstravagantne in nepravilnih oblik, kot je narava sama. Močne kot drevesa, a hkrati krhke kot njihove veje.​​ Surove​​ in​​ čudovite.​​ Dobrodošli​​ v​​ gozd!

Boško​​ Jakovljević

Smuti​​ uličnega​​ stila,​​ šika​​ in​​ rdeče​​ preproge.

Lukabu

Urbana in estetsko dovršena kolekcija, s poudarkom na volumnu, močnih barvah, ki jo odlikujeta raznovrstnost in udobnost.​​ Posebno​​ pozornost​​ je​​ oblikovalka​​ posvetila​​ t.i.​​“boyfriend”​​ plaščem,​​ jaknam​​ v​​ metalnih​​ odtenkih​​ in​​ krznu.

Petja​​ Zorec // Kostya

»Kostya« je profesionalni plavalec iz dvajsetih let prejšnjega stoletja, ki se s svojim izklesanim telesom in bistrim umom uri za osvojitev zlata. Kolekcija predana gibanju in vodi ponazarja značilnosti ritualov pred, med in po vsakem tekmovalnem nastopu. Udobna, raztegljiva oblačila, kopalke, frotir, kopalni plašči, parke in slavnostna oblačila ob podelitvi​​ so​​ elementi,​​ s​​ katerimi​​ ponosno​​ zastopa​​ svojo​​ ekipo.​​ Prepoznavne​​ barve,​​ ki​​ mu​​ končno​​ prinesejo​​ srebro. Kostya​​ je​​ konstanten,​​ trden​​ in​​ zvest.

V. J.

Foto: LJFW / Jure Makovec

ljfw_nov17_day3_photojuremakovec_317.jpgPetja Zorecljfw_nov17_day3_photojuremakovec_257.jpgBoško​​ Jakovljević