Prvi dan na LJFW

3. 10. 2023 // Moda / Modne piste

LJFW – Ljubljanski teden mode je prvi dan postregel z nizom devetih modnih revij, na katerih so se predstavili oblikovalci, ki so več pogledih sledili osrednji temi dogodka - trajnosti v modnem oblikovanju. Gre za prvi večji dogodek v Centru Rog, čeprav novi prostor, namenjen kreativnemu sektorju pa tudi ljubiteljskim ustvarjalcem, uradno še ni odprl svojih vrat. Danes začnemo ob 18.00. Na ogled pa bo deset novih svežih kolekcij oblikovalcev in blagovnih znamk.

Dogajanje na LJFW – Ljubljanskem tednu mode so odprli študenti in sicer kar dveh fakultet, Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Fakultete za dizajn, ki so svoje inovativne in kreacije predstavili kar na Petkovškovem nabrežju. Od obiskovalcev in naključnih mimoidočih so poželi glasen aplavz. LJFW že tradicionalno ponuja prostor mladim ustvarjalcem in marsikdo izmed sedaj znanih modnih oblikovalcev, je svojo pot s študentske revije začel prav na pisti Ljubljanskega tedna mode.

Študentske revije so krasen inkubator novih talentov! Nam pa ponujajo uvid v to, kar se bo v naslednjih letih dogajalo na slovenski modni sceni - od drznosti, inovativnosti, do trajnosti,” je poudarila Melinda Rebrek, izvršna producentka Ljubljanskega tedna mode.

Pista že 14. edicije LJFW – Ljubljanskega tedna mode tokrat stoji v Centru Rog in sicer v veliki dvorani, ki bo namenjena družabnim dogodkom, pa tudi razstavnim projektom. Novo stičišče kreativcev je svoja vrata še pred uradnim odprtjem odprlo modnim ustvarjalcem.

Renata Zamida, direktorica Centra Rog je ob tem povedala: »Ljubljanski teden mode bo kot testni dogodek Center Rog popeljal v jesensko otvoritveno obdobje, ki ga zaganjamo s koncem oktobra. Z veseljem podpremo slovenske modne ustvarjalce in blagovne znamke, kot tudi prihajajoče generacije s tega področja. Center Rog bo s svojimi programi in vsebino podpiral kreativni sektor s področjih oblikovanja, arhitekture, rokodelstva, inženirstva in uporabnih umetnosti. S svojimi osmimi proizvodnimi delavnicami ter odprtim javnim prostorom bo namenjen vsem, tako naključnim obiskovalcem, ki so zmeraj dobrodošli pri nas, kot kreativkam in kreativcem, ki bodo lahko na ljubiteljski ali profesionalni ravni ustvarjali nove izdelke. Na vodene tečaje in delavnice in tudi k samostojnemu delu v naših labih vabimo od novembra naprej

Prvi dan LJFW so svoje kreacije predstavili:

Sestrski duo M.Ficton s futuristično kolekcijo Na Luno in nazaj, s presenetljivo uporabo različnih materialov in prepoznavnimi detajli. Timotej Bistan z drzno združitvijo ekstravagance in mainstreama v kolekciji 2850.30. Pletenine Špenko s kolekcijo Factory Girl so tradicijo povzdignile na nov nivo. Kolekcijo Psihopomp blagovne znamke Aprilianearthling Maje Đuranovič sta navdihnila Ljubljanica in Ljubljansko barje. Podobo modelov so dovršila očala slovenske blagovne znamke Sossa Eyewear, ki svoj navdih tudi črpa iz narave. Tanja Uvera je s kolekcijo Beautiful people v modo in njene značilne pletenine prenesla punk subkulturo. Presenetila pa tudi z zanimivim izborom modelov in raperjem Emkejem v krilu.

Tokratni LJFW sicer navdušuje tudi z zanimivimi sodelovanji. Sanija Reja Aske x Sofianogard so se predstavili s kolekcijo Take a chance on me or Frida goes out, ki je poklon stilu, ki izraža zvestobo sebi in ne le trendom. Kar je še eden temeljev trajnostne mode. Prvi večer FWLJ je zaključila Nika Ravnik s kolekcijo Laluli, ki jo je kreirala z uporabo metode ‘zero waste’ in izrazito skrbjo za planet. “Nisem še zbrala vseh vtisov,” je povedala. “A zelo sem zadovoljna z odzivi publike. Bilo pa je tudi precej manj hektično kot ponavadi. V primerjavi s prejšnjimi edicijami prav sproščeno.

Med modeli na pisti tudi znana imena

Velika dvorana Centra Rog, ki se razprostira na 700 m2 in ponuja lepe razglede na Ljubljanico, se je po dogodku prelevila v prostor za druženje in izmenjavo vtisov po nizu revij prvega dne LJFW – Ljubljanskega tedna mode. Pika Zrim,urednica spletnega mesta Citylife, vplivnica in ena najbolj prepoznavnih 50+ modnih blogerk**,** je kot model nastopila pri treh kreatorjih - Timoteju Bistanu, AprilianEarthling in Saniji Reji Aske x Sofianogard: “Letos treme nisem več čutila. Morda tudi zato, ker sem za razliko od prejšnje edicije tokrat dobila vabilo. Lani pa sem se udeležila castinga. In to še ni vse, naslednje dni me čaka še nekaj izhodov. Res uživam v hoji in dobro mi gre.

Po pisti pa se je prvič v karieri sprehodila vplivnica in glasbenica Gaja Prestor: “Res sem vesela, da sta me M.Fiction povabili med svoje modele. Že lani, ko sem opazovala mto dogajanje, sem si namreč potihem zaželela, da bi enkrat kaj takega poskusila tudi sama. A izziva sem se malo tudi ustrašila oziroma ga nisem vzela tako zlahka. To je velika odgovornost, poleg tega pa sem se morala sprehajati v res vrtoglavih petah.

Raperju Emkeju,ki ****je nastopil v sklopu modne revije Tanje Uvera in so modeli po pisti korakali v ritmih njegove glasbe, pa se je uresničila dolgo tleča želja: “Od nekaj sem si želel rapati naFashion Weeku”. Hvala za priložnost! Sem pa nosil tudi krilo in se počutil nekje med Vikingom in Škotom, ter imel en res lep večer.”

Tomaž Mihelič, vodja castinga na LJFW : “Najbolj raznolika zasedba doslej. Balzam za kreativno dušo. Kolekcije, frizure in ličenje so lahko odlični, a če modeli tega ne zanjo utelesiti in spraviti v življenje, sporočilo ne pride do ljudi. Tokrat pišemo veliko lepih zgodb - polnih, vseobsegajočih, vključujočih..

Nina Osenar Kontrec je bila prvič med obiskovalci LJFW - Ljubljanskega tedna mode: “Res sem vesela, da sva bila z možem povabljena na ta dogodek. Kakšne lepe revije, kreacije, manekenke in manekeni… Najbolj pa me je navdušil Jan Fonda, model z nožno protezo, ki je nosil kreacije Tanje Uvera. Kakšna energija. Bravo! Vem, da je bilo zanj to prvič, a to je energija, ki jo vidimo pri profesionalnih modelih. Res navdihujoče. In lepo, da vključenost na LJFW ni le floskula.”

Spremljevalni program

Obiskovalci LJFW si lahko na prizorišču ogledajo tudi tri zanimive razstave.

Magični vrt z osredotočenostjo na recikliranje in trajnostni pristop. Pivovarna Laško Union z blagovno znamko Smile je pomagala vzkliti cvetlicam na prav posebni gredici pred Centrom Rog. Narejene so iz recikliranih materialov, v koreninah pa so semena medovitih rastlin, ki bodo vzklile naslednjo pomlad. Jonina Jesen zima 2023 je poseben umetniški projekt Jone Bedjanec, tesno povezan z njeno kolekcijo in se odpre danes. Onda / Emotion pa je avdiovizualna instalacija interdisciplinarnih umetnikov Tine Princ in Gregorja Bajta, ogled je mogoč v sredo in čertek. Vstop na vse razstave je prost.

Drugi dan LJFW

Danes program začne ob 18.00 z revijo Ane Jelinič, ki ji bodo sledile Tanja Zorn, Oserose, Akinoracelin, S. Oliver, Renata Bedene, MC x Medle, JKH Identity, Natapa Hrupič in Witches Sisterhood by Janja Videc.

Celoten program LJFW si lahko ogledate ****TUKAJ.

Domača stran dogodka: LJFW.org

Več o tokratnem prizorišču LJFW je na voljo TUKAJ.

Vstop na razstave in okroglo mizo je prost.

Ogled modnih revij 14. Ljubljanskega tedna mode bo možen z vabilom ali nakupom karte na www.eventim.si in na prodajnih mestih v sistemu Eventim Si. Cena vstopnice je 25 eur za dnevno vstopnico.

jm23_20231002_mfiction_004_3823.jpgM.Fictionjm23_20231002_timotej_bistan_007_4373.jpgTimotej Bistan