Nina Kurnik: Modne ilustracije z Ljubljanskega tedna mode

7. 10. 2016 // Moda / Modne piste

Nina Kurnik je bila tista, ki je letos ilustrirala Ljubljanski teden mode - LJFW. S svojim velikim skicirnim blokom na krilu, čopičem in črnim klobukom je skoraj ni bilo moč zgrešiti. Poklicali smo jo in povedala nam je, kako se je odvijala njena zgodba.

Nina Kurnik, ljubiteljica estetike in vsega, kar diši po modi, je že kot majhna deklica naokrog frčala s svojim čopičem, s katerim je prebarvala stene, porisala babico in kakšen njen nov svilen šal. Ko pa je bila stara 11 let, je v roke prvič dobila slikarsko platno in akrilne barve. Po workshopih risanja in slikanja so nato prišla leta, ko se je pričela učiti pri enem od ljubljanskih akademskih slikarjev. V njegovem ateljeju in pod njegovim mentorstvom ustvarja od leta 2009. V letu 2012 je vpisala slikarstvo in moderne vizualne prakse in letos študij zaključila. Razstavljala je na več kot desetih razstavah, od tega sedmih samostojnih. Življenje ji je sprva namenilo drug poklic, nato pa jo je spontano poneslo v v svet ilustracije, grafičnega oblikovanja in fotografije. Je diplomirana slikarka in kar je malo manj običajno, tudi univ. diplomirana pravnica. Pravi, da je slednje pravtako del nje, saj kakor je po eni strani umetnik, je nekje v sebi pri veliko stvareh tudi družboslovec in realist.

Modna ilustracija je nekaj, kar ji gre bliskovito od rok, saj je zelo impulzivna v risbi. Zamegljena, “sfumato” atmosfera in hitre poteze sta zagotovo značilnosti, ki prevladujeta v njenem stilu. Risati človeško telo ji je od vsega najbolj pri srcu, prav tako pa je tudi ljubiteljica mode. Na dogodku je zraven nje sedel legenda slovenske modne fotografije, Stane Jerko, ki je ves čas show-a prijazno komentiral poteze čopiča. Povedal je, da je to v 60. letih bilo zelo pogosto, in da je poznal gospo po imenu Eva Pavlin, ki je pravtako ilustrirala na tednih mode.

Izpod Nininega čopiča so tako kar med modnimi revijami nastale ekstravagantne in impulzivne črne skice, katerim je naknadno z barvami vdihnila življenje. Med ustvarjanjem potez jo bomo lahko videli še na naslednjih tednih mode.

V. J.

Foto: Nina Kurnik, Stane Jerko

screen_shot_2016-10-06_at_08_53_51.jpgscreen_shot_2016-10-05_at_20_41_16.jpg