Fužinski grad je tretji dan ljubljanskega tedna mode pokal po šivih

24. 10. 2019 // Moda / Modne piste

Fužinski grad je tretji dan ljubljanskega tedna mode pokal po šivih od navdušenih obiskovalcev, kreativne energije in svežih modnih trendov. Revije si je ogledala množica znanih obrazov in modnih navdušencev, ki so pozorno spremljali kolekcije oblikovalcev ter se sproščeno družili ob kozarcu penine.

Tretji dan modnih revij smo si lahko ogledali kolekcije znamk Julie Kaje Hrovat (JKH), Simone Kogovšek, Renate Bedene, Davida Bacalija, Prik, Sanije Reje Aske, Princip in Artpump, Patricia Pie, Made in Anselma (v sodelovanju z Alpino) ter Mateyaneira. Večer se je zaključil z bučnim aplavzom, ki ga je požela modna revija Petje Zorec.

Julia Kaja Hrovat – JKH

Oblikovalka črpa iz slovenske kulturne dediščine. Zanimajo jo najrazličnejši simboli in zgodbe naše identitete, katere uspešno prenaša na sodobne kolekcije ženskih oblačil.

Simona Kogovšek

Simonina oblačila so subtilna in atraktivna, krhka in praktična, lepa in udobna, vsestranska, nosljiva in brezčasna. Prefinjeni kosi oblačil izbranih barv, ustvarjeni v tehniki sestavljanke, podirajo klišeje o oblačilih, prešitih z overlock sivi. Metulji, simbol Simonine osebnosti in njen prvotni navdih, se v kombinaciji z modnimi smernicami ohranjajo v zgodbi vsake kolekcije.

Princip /Artpump

Za modno znamko Patricia Pie stoji oblikovalka Barbara Franjić, ki je ponosna, da je ženska. Navdihuje se nad kroji, ki ženski delajo uslugo in izvabijo iz telesa tisto ženstvenost, ki očara. PP je na sceni od leta 2014 in se vsako leto nadgrajuje, oblikovalka pa polna navdiha kuje nove načrte za prihodnost.

Renata Bedene

Od leta 2001 samostojno deluje na področju tekstilnega oblikovanja, na katerega poizkuša prenesti likovna in ostala znanja ter zaznavanja povezati z različnimi vrstami materialov in postopki. Nove tehnike, ki se pri tem rojevajo, združuje s sitotiskom, ročnim tkanjem, vezenjem, pletenjem, kolažiranjem.

David Bacali

Večplastnost in raznolikost kolekcij želi David Bacali doseči z interpretacijo nasprotujočih si zgodovinskih, družbeno-političnih in socialnih vplivov. Koherentnost kolekcij zagotavlja z reševanjem problema udobnosti in estetike med vsakodnevnimi življenjskimi opravki, s katerimi je soočena moderna ženska.

Patricia Pie

Za modno znamko Patricia Pie stoji oblikovalka Barbara Franjić, ki je ponosna, da je ženska. Navdihuje se nad kroji, ki ženski delajo uslugo in izvabijo iz telesa tisto ženstvenost, ki očara. PP je na sceni od leta 2014 in se vsako leto nadgrajuje, oblikovalka pa polna navdiha kuje nove načrte za prihodnost.

Prik

Znamko PRiK snuje oblikovalka Dušica Županjac. PRiK izdeluje navdihujočo modo za ženske, ki želijo pokazati svoj značaj in so svobodnega duha. Blagovna znamka je priljubljena med ženskami s stilom in poslovnimi ženskami, ki cenijo visoko kakovost, lep tekstil in razkošen občutek.

Sanija Reja Aske

Sanija Reja, dobitnica prve LJFW WOW nagrade, prihaja iz Goriških Brd, kjer je odraščala obkrožena z domačnostjo in vinogradništvom. Ravno zaradi tega se dostikrat v njenih kolekcijah odraža pridih kulturne tradicije. Kot mlada oblikovalka je sodelovala v kolektivu Young@Squat, ki je na prejel dosti prepoznavnosti in tudi nagrado Trend.

Made in Anselma

Ročno narejena, domiselno oblikovana oblačila, izdelana iz starejših, vintage materialov. So delo lokalnih oblikovalcev, umetnikov in arhitektov. Modni kosi so okolju prijazni, saj ne prepotujejo pol sveta, preden dosežejo vašo omaro.

Mateyaneira

Za blagovno znamko stojita dve modni in industrijski oblikovalki, Mateja Dujić in Neira Sinanbašić. Njuno prijateljstvo sega že v srednjo šolo, zato so ju podobni okusi in oblikovalska estetika pripeljali do tega, da skupaj ustanovita modno znamko Mateyaneira.

Petja Zorec

Blagovna znamka moške mode Petja Zorec drzno združuje protislovne teme, ki se odražajo v oblikovno izrazitih pret-a-porter kolekcijah in izpolnjujejo zahteve vsakdanjega življenja, neozirajoč se na specifike spolov. Z uporabo tradicionalnih tekstilnih tehnik in tehnoloških novosti, kolekcije lahkotno združujejo strogost in igro, umirjenost in hitrost, udobje in svečanost ter so namenjene univerzalnem posamezniku.

V. J.

Foto: Jure Makovec

sanija_reja_aske_--_si.jpgSanija Reja Askedavid_bacali_--_si.jpgDavid Bacali