Almirasadar, MÊHLÊ in Draž

13. 4. 2015 // Moda / Modne piste

Z včerajšnjimi modnimi revijami znamk Almirasadar, MÊHLÊ in Draž se je začel Ljubljanski teden mode, ki bo trajal do srede, 15. aprila.

Kako oblikovalci prvega dne opisujejo svoje kolekcije?

Almirasadar (Almira Sadar), ime kolekcije: VIZUALNE ILUZIJE

“Kolekcija Almirasadar jesen-zima 2015/16 izhaja iz geometrijskih risb, vizualnih iluzij in tridimenzionalnih vzorcev, ki se najpogosteje pojavljajo v arhitekturi. Na telesu postanejo geometrijski vzorci mehki, vizualne iluzije pa poglede na določene dele telesa preusmerijo ali poudarijo. Na silhuetah se pojavlja igra med različnimi materiali (pletenimi in tkanimi, gladkimi in kosmatenimi, svetlečimi in nesvetlečimi, teksturiranimi in čistimi …), različnimi tekstilnimi tehnikami (žakardsko pletenje in tkanje, plisiranje, laserski rez) in različnimi barvnimi kombinacijami. Oblačila so namenjena sodobni, urbani, aktivni, radovedni in veseli ženski, ki izbrana oblačila nadalje kombinira v nove kolaže.”

MÊHLÊ (Maja Mehle, Miha f Kalan); ime kolekcije: CONS 5

“Gnoj je zlato / Zlato je gnoj / Oboje = 0 – Glavni navdih kolekcije jesen-zima ’15 / Cons 5 je slovenska konstruktivistična umetniška skupina iz 20. let prejšnjega stoletja, katere ustanovitelj, umetnik Avgust Černigoj, je edini Slovenec, ki je študiral na znameniti šoli Bauhaus. Kritika buržoazije tistega časa in raziskovanje identite in pripadnosti v nemirnih časih po prvi svetovni vojni so bile njihove glavne ideje. Poleg Černigoja, prvega slovenskega modernista, pa je kolekcijo navdihnila tudi poezija Srečka Kosovela. Evropa umira. /Društvo narodov in apoteka, oboje je laž. / Operacije. Revolucije! – Kolekcijo Cons 5 sestavljajo sproščena, nosljiva in, kar je zelo značilno za vse MÊHLÊ kolekcije, unisex oblačila. Barve: temno zelena, črna, temno modra, svetlo modra in bela. Glavni kosi: oversized biker in žametne bomber jakne; krila z gubami; obleke z aplikacijami; jakne in hlače, sestavljene s pritiskači; krojeni suknjiči s hrbtnim detajlom.”

Draž (Urška in Tomaž Draž); ime kolekcije: DRAŽ 2025

“Mlečno steklo, odpirač za konzerve, odpadna železnina na gradbišču … Draž iz mehkega sveta narave prehaja v anorganske motive. V njih išče znane vzorce klasičnih in elegantnih tekstur, črt, pik, pepite, tweedov. Vzorcem, ki jih poznamo kot monotone v svojem ponavljanju, resnični svet vdahne drobne anomalije, ki iz neživega delajo živo. Tudi tokrat lovi harmonijo med teksturami in silhueto. Tokrat je ta dolga, ozka, elegantna, podaljšana z visokimi puli ovratniki in okronana s kraljevskimi trakovi. Ker Draž eleganco gradi le v območju udobja in dobrega počutja, nadaljuje sodelovanje s tovarno obutve Alpina.”

Foto:PR

laklaakkaka.jpgalma1.jpgAlmirasadar